velibor-sipovac-ers.jpg (145 KB)

У „Електропривреди РС“ у току је реорганизација дистрибутивних предузећа, након чега ће услиједити и реорганизација производних предузећа.

Велибор Шиповац, директор Дирекције за снабдијевање електричном енергијом, каже да наредна година доноси промјене у организационом смислу те да ће бити пет дистрибутивних предузећа и издвојено јединствено предузеће које ће бити јавни снабдјевач у холдингу „Електропривреде РС“ јер лиценцу за снабдијевање губе електродистрибутивна предузећа од 1. јануара наредне године.

Реорганизација електродистрибутивних и производних предузећа условиће и смањење броја радника.

„Смањење броја радника је неизбјежан процес, али о томе ће се водити рачуна, нарочито како би се заштитили они који доприносе пословању система 'Електропривреде РС'. У фази смањења броја радника предвиђене су и стимулативне отпремнине“, појашњава Шиповац.

Додаје да је либерализација тржишта неизбјежна.

„Однедавно смо у складу са тим присутни на отвореном тржишту, јер је 'Електропривреда РС' основно матично предузеће један од 24 лиценцирана тржишна снабдјевача у БиХ, па купци могу слободно да изаберу свог снабдјевача електричном енергијом. Уколико неко од купаца изабере другог снабдјевача, ни на који начин неће угрозити пословање 'Електропривреде' која вишкове електричне енергије увијек може да пласира на слободно тржиште“, наводи Шиповац.

Он истиче да ове активности не могу да се доведу у везу са приватизацијом „Електропривреде РС“.

Реорганизација дистрибуитивних предузећа требало би да буде завршена до 1. јануара 2021. године, а потом слиједи реорганизација производних предузећа „Електропривреде РС“.