Републички штаб за ванредне ситуације продужио је важеће рестриктивне мјере за спречавање ширења вируса корона до 21. децембра, те донио закључак којим се омогућава бесплатно тестирање на вирус корона за жртве насиља у породици приликом смјештаја у сигурне куће.

Srn2020-11-27_1514330_1.jpg (187 KB)

Након што је прихватио Информацију о потреби пружања услуге тестирања жртвама насиља у породици приликом смјештаја у сигурне куће на вирус корона, Републички штаб је задужио Институт за јавно здравство Републике Српске да лицима која су жртве насиља у породици, приликом смјештаја у сигурне куће, у складу са Законом о заштити од насиља у породици, омогући бесплатно тестирање на вирус корона.

За реализацију овог закључка задужује се Институт и надлежни центар за социјални рад, односно служба социјалне заштите, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници донио је и Закључак о донацији личне заштитне опреме јавним здравственим установама с циљем заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса корона, а за реализацију овог закључка задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Републички штаб је донио Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, којим се, с циљем спречавања ширења вируса корона на територији Српске и заштите и спасавања становништва, до 21. децембра забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

Забрањује се и музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, као и сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе/.

Закључком се обавезују грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску /прекривена уста, нос и брада/ и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Од ове обавезе ношења заштитне маске изузета су дјеца млађа од седам година, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, те лица која обављају физичку, спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

У складу са овим закључком, грађани су обавезни да се у затвореним просторијама, осим ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају и упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Непоштовање ових мјера забране биће санкционисано у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести, истиче се у саопштењу.

Правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима обавезни су да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их, те да се придржавају упутстава Института за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

До 21. децембра ограничава се радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и друго/, као и приређивачима игара на срећу /кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и друго/.

Овим закључком, до 21. децембра од 22.00 до 6.00 часова драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје, а такмичарске активности спортских организација и спортиста дозвољене су искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од Института за спречавање појаве и ширења ковид 19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве /биоскопи, позоришта, музеји и слично/ дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од Института, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством Института.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су, према Закључку, да организују свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа.

Такође су дужни да одржавају растојање особа у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогуће рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти, као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења треба да организују рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводе Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене Закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због вируса корона у Републици Српској примјењују се уз овај закључак.

Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације ступа на снагу даном доношења.

Сједници је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.