scepan-aleksic.jpg (146 KB)

Нови роман књижевника из Билеће Шћепана Алексића "Чекајући жуту војску" стигао је у књижаре републичког Завода за уџбенике и наставна средства у Херцеговини и већ је изазвао велику пажњу љубитеља књиге.

Алексић за Срну истиче да је ријеч о својеврсној хроници Билеће, али и малој романескној историји Херцеговине у посљедњих 200 година.

"Роман говори о нераскидивим везама Билеће и Херцеговине са свим војскама које су, у посљедњих 200 година, дошле и прошле кроз овај крај", каже Алексић.

Он је најавио да ће прва промоција књиге за коју је недавно добио трећу награду на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево "Златна сова", бити одржана 23. октобра на Сајму књига у Београду.

Промоције у Требињу, Билећи и другим мјестима очекују се крајем године.

На питање хоће ли заиста стићи жута војска, наговијештена у наслову романа, аутор каже да то нико не зна.

"Зна се само да херцеговачко пророчанство, за које се претпоставља да је старо барем четири вијека, вели да ће овамо на крају стићи и жута војска. Оно је тачно предвидјело долазак модернизоване турске војске од прије скоро 200 година, потом плаве, сиве, бијеле, црне, маслинасте /које су већ отишле у историју/ и шарене која је још овдје. Чека се још само жута војска, а која, каква и чија ће бити и када ће и откуда стићи - то нико не зна", каже Алексић.

Он напомиње да пророчанство, које је већ било помало заборављено, а у књизи је оживљено, зна једино да ће та војска напунити билећку касарну, којој и припада централно мјесто у роману и да ће у овај крај донијети велике промјене и бољи живот.

"Не зна се чак ни то по чему ће та војска бити жута, да ли по униформама, као и остале, или по нечем другом. И још је познато да за ту војску стари Херцеговци кажу још и `жути мрави`", каже Алексић.

Роман "Чекајући жуту војску" обухвата широк временски распон од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања, говори о изградњи касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог херцеговачког мјеста.

Поетским језиком у овој великој и богатој епској творевини, писац наглашава да ће немир и вијековна мржња у Билећи нестати, према пророчанству дервиша Шукрије Кустурице, појавом жуте војске.