10945701_844907708900779_7100711312460643797_n TREBINJE l U Galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras će biti promovisana nova književna ostvarenja našeg sugrađanina, pjesnika i prozaiste Nebojše Rudana - treća zbirka poezije „Razdužbina“, u izdanju novosadske izdavačke kuće „Prometej“ i peti roman „Đeneralov trnov venac“, koji je objavila beogradska izdavačka kuća „Mandala“.
Nova Rudanova pjesnička zbirka „Razdužbina“ nastajala je posljednjih desetak godina, a u 25 pjesama odslikava se svijet gorčine, bola, osamljenosti, sveprisutnijeg besmisla, u kome su „snovi podavljeni“: „Naslage gorčine i osamljenosti donosi i ova moja zbirka. U jednom stihu kažem: „Samoća kad omoća kao rukom odnese bol osamljenosti“. Pjesnici su, kao po definiciji - ukleti ljudi i ja sam se kao normalno ljudsko biće, koje teži ljepoti ljudskoga lica i radosti, trudio da se, na neki način, malo i izmaknem od te poezije, jer istinski pjesnik svoje pjesme na kraju plati glavom. I sam naslov 'Razdužbina' je možda, podsvjesno, znak da se rastajem od objavljivanja zbirki poezije, mada se to nikada ne zna“, kaže Rudan.
Kao samosvojan prozaista, u epistolarnom romanu „Đeneralov trnov venac“ Rudan progovara o subini i stradanju srpskog naroda u drugoj polovini 20. vijeka oličenog u liku đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića i stereotipima jugoslovenske ratne drame:
Prošlo je 50 ili 60 godina a još uvijek je na snazi ta komunistička istoriografija koja ima jednu crno-bijelu sliku, crno-bijeli stereotip po kojem su partizani nosioci svega dobrog i lijepog a četnici ružnog. Cilj pisanja ove knjige nije bio da uspostavim drugu vrstu stereotipa u obratnim ulogama, već pokušaj mog skromnog doprinosa da se raskrinka ta komunistička fama po kojoj su četnici Draže Mihailovića bili njemački kolaboracionisti. Oni su, u stvari, bili čuvari starog poretka, koji su htjeli da se očuva Jugoslavija u predratnim granicama i da narod 1945. godine, nakon kapitulacije Njemačke, na slobodnim izborima izabere oblik vladavine i slobodno odluči ko će vladati Jugoslavijom“. Na večerašnjoj promociji, osim autora, učestvuju i književni kritičari Petar Arbutina i prof. dr Miroljub Joković iz Beograda, književnici Olgica Cice i Čedo Baćović, a stihove će kazivati glumac Miro Nikolić iz Nikšića.
Razgovor sa Nebojšom Rudanom možete da pratite na talasu Radio Trebinja, od 17 časova.

V.M.