Рукометни клуб „Леотар“ организовао је данас провјеру моторичких и функционалних способности својих играча, за шта је ангажовао тим стручњака са студија кинезиологије мостарског универзитета.

rukomet-provjera.JPG (184 KB)

Члан тима Миран Пехар истиче да је ријеч о тестовима који треба да покажу ситуационе способности играча, попут агилности, реактивне агилности, реактивне и експлозивне снаге...

Већ су их, додаје, радили са клубовима широм БиХ, Хрватске и Србије, а требињски рукометни клуб први је спортски колектив из нашег града са којим сарађују.

„Резултате тестова, сами по себи, можда неће донијети нешто спектакуларно, али се могу користити као средство у праћењу тренажног рада, као и за процјену потенцијала појединих играча“, истиче он.

Професор спорта Срђан Куљић, тренутно ангажован као кондициони тренер у Рукометном клубу „Леотар“, напомиње да ће на основу тестова физичких квалитета сваки играч појединачно имати свој профил, што ће омогућити и тренерима да спознају колико свако од њих може, који елементи евентуално недостају и на којима треба радити.

rukomet-provjera-2.JPG (211 KB)

„Тестови, специфични за рукомет, показаће способности са којима се у овом спорту најчешће и остварује превага на терену – попут брзине, експлозивности и реакције. Дијагностика ће показати који су играчи у том смислу на вишем нивоу, који могу задовољити услове утакмице и донијети превагу на терену“, истиче Куљић.