20211119_190440.jpg (95 KB)

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба слика Софије Јечине, академског сликара из Русије.

Млада сликарка поред Русије школовала се у Њемачкој и Аустрији, а посљедњих пет година живи и ствара у Београду.

До сада је имала више самосталних изложби, а требињској публици се представила са тридесет слика рађених у техници уље на платну, насталих у 2021. години.

„Хвала Требињу јер је то град у којем је отворена моја прва изложба у Републици Српској. То је прави избор, а у то сам се увјерила у претходна два дана. Моји 'Унутрашњи пејзажи' показују оно што сам доживјела на Балкану у протеклих пет година. На њима можете видјети предјеле Србије, Републике Српске, балкански пејзаж и кроз слике желим да искажем своје стање и оно што осјећам“, рекла је Јечина.

20211119_191308.jpg (95 KB)

Изложбу су организовали Културни центар Требиње, Галерија ’73’ из Београда и Град Требиње.

Мирела Пудар, директор Галерије '73' из Београда каже да ова изложба доказује да умјетност не познаје границе и циљ је да стваралаштво Софије Јечине представе Балкану.

„Умјетност Софије Јечине повезује обале од далеког истока Русије, одакле нам Софија долази, преко Београда, Истре па све до Херцеговине. Она је умјетник који у себи носи огроман потенцијал, о њој се праве филмови. Јечина је историјско пријатељство и блискост руског и српског народа са пуно емоција пренела на мотиве својих слика”, навела је Пудар.

Она је додала да Галерија '73' сматра Требиње веома важном тачком на мапи њихове културне мисије.

„Добра је сарадња са институцијама Музеја Херцеговине и Kултурним центром, а ту је и подршка Града Требиња на чему смо захвални“, рекла је Пудар.

Отварајући изложбу, Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање је истакла да се пријатељство Руса и Срба не заборавља, да се и даље гради и постиче, а најбољи примјер је млада сликарка Софија, која је долазећи у Србију открила да у том простору има инспирацију и да може стварати.

„Како смо ми Херцеговци поносан народ и убијеђени да је Херцеговина најљепши дио региона, очекујемо да се Софија заљуби и у њу и у наше плаво небо. Оно што Град Требиње сигурно нуди свим умјетницима је добродошлица и пуно простора за рад“, казала је Скочајић.

Изложбу Софије Јечине, коју ће требињска публика моћи да погледа до 3. децембра подржала је Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Након изложбе премијерно је приказан документарни филм о Софијином животу “У потрази за местом”, аутора Мирослава Бате Петровића.

20211119_190511.jpg (131 KB)

Промоција књиге „Београд у плавом“

У галерији Културног центра Требиње сутра ће бити одржана и промоција књиге Софије Јечине „Београд у плавом“.

Позната руска умјетница се дошавши у Србију заљубила у њене љепоте и одлучила да своје утиске пренесе на папир. Књига „Београд у плавом“ је обогаћена Софијиним оригиналним сликама, инспирисаним разним дјеловима Србије и свакодневним животом у Београду.

Почетак промоције је у 19 часова.