Иран је испалио више од 12 балистичких пројектила на двије војне базе у Ираку у којима се налазе амерички војници, а Иранска Револуционарна гарда, која је преузела одговорност за напад, навела је да су напади на базе "освета за убиство команданта јединице Кудс Касима Сулејманија".

iran-sad.jpg (161 KB)

Напад на базу у Ираку потврдио је из Пентагона, а ракете су лансиране са територије Ирана.

Погођене су базе Ал Асад и Ирбил. Неименовани амерички званичник рекао је да САД "немају сазнања о америчким жртвама", али да се ситуација још процјењује, преноси Ројтерс.

Предсједник Доналд Трамп је, неколико сати послије напада, на Твитеру написао да је "све у реду" и да се ради на утврђивању броја жртава и причињене штете.

"За сада све иде добро! Имамо најмоћнију и најбоље опремљену војску на свету! Обратићу се нацији сутра ујутру", написао је амерички предсједник.

Ирански шеф дипломатије Џавад Зариф твитовао је после напада да је Иран предузео пропорционалне мјере у самоодбрани, у складу са чланом 51 повеље Уједињених нација, да не жели ескалацију ни рат али да ће се бранити против сваке агресије.

Иран је запријетио да ће бомбардовати Израел и Дубаи ако се Сједињене Америчке Државе освете за ирански ракетни напад на двије базе са америчким војницима у Ираку.

"Упозоравамо све америчке савезнике који су дали базе њиховој терористичкој војсци, да ће свака територија која послужи као почетна тачка за агресивне акте против Ирана бити гађана", саопштила је Иранска национална гарда.

Иранска гарда такође је запријетила да ће бомбардовати Хаифу у Израелу и Дубаи у Емиратима, преноси Дејли мајл.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху упозорио је данас да ће Израел жестоко одговорити на сваки напад и поручио да чврсто стоји уз Сједињене Америчке Државе, као и да подржава убиство иранског генерала Касема Сулејманија.

"Ко год покуша да нас нападне, примиће најјачи ударац", поручио је Нетањаху у Јерусалиму.