У просторијама Електропривреде РС у Требињу данас је одржан радни састанак директора овог мјешовитог холдинга Луке Петровића и његових сарадника са министром вањске трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташом Кошарцем.

ers-kosarac-2.jpg (187 KB)

Учесници састанка били су једногласни да је предстојећи Самит енергетике Требиње – СЕТ 2020. који ће се одржати 5. и 6. марта бити изузетна прилика да се афирмишу електроенергетски потенцијали Републике Српске, али и града Требиња.

Према ријечима Луке Петровића, генералног директора Електропривреде РС, Самит ће у највећој мјери бити посвећен питању берзе електричне енергије, енергетској ефикасности, енергетској будућности Западног Балкана и потенцијалима енергетског сектора Републике Српске, као и дигиталној трансформацији Електропривреде РС и процеса у Електропривреди.

„Стручњаци, инвеститори, представници невладиног сектора и међународних институција, али и доносиоци одлука, имаће прилику да разговарају о енергетској геополитичкој перспективи региона, обновљивим изворима енергије, али и низу других тема“, рекао је Петровић.

„Овакав један самит треба да пошаље снажну поруку да потенцијали који су већ изграђени на овим просторима, не само у РС, треба да буду додатно, заједнички искориштени за добробит грађана, што до сада није био случај. Наши потенцијали су уско искориштени и могу се много квалитетније искористити, управљањем и експолатацијом свих изграђених капацитета, како би бенефити били већи“, рекао је Петровић.

ers-kosarac.jpg (173 KB)

Он је изразио жељу да ће са презентацијом потенцијала РС и развојних могућности остварити значајни резултати како би Електропривреда РС заузела значајније мјесто у енергетици на Балкану.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић се захвалио на указаном повјерењу овом граду за организацију једног тако значајног самита.

„Ово је идеална прилика да се презентују и остали требињски потенцијали - не само енергетика, прије свега могућности конгресног туризма“, рекао је Ћурић.

„Организација Самита и свега што он доноси су резултат преданог рада менаџмента ЕРС, базираног на јасним перспективама развоја енергетског сектора РС. Енергертика може бити 'топ' сектор и постоје наши капацитети у РС , односно БиХ, да ускоро постанемо регионални центар дискусије како би се на најбољи могући начин развијали енергетски потенцијали“, рекао је са министар вањске трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташом Кошарцем.

„Постоји спремност да се на темељу искустава из земаља региона бројна питања стратешки дефинишу на оваквим самитима. Министарство спољне трговине и економских односа ће употпуности подржати овај Самит и очекујемо корисне закључке, који ће послужити свима да буду саставни дио енергетских политика у земљама региона“, рекао је Кошарац и додао:

„Постоје отворена питања када говоримо о такозваном 'трећем енергетском пакету' и најискреније очекујем да се употпуности интегришу и артикулишу интереси свих важних чинилаца у БиХ како би испоштовали директиве Европске уније у том домену да не би било ограничавајућих елемената за развој енергетских потенцијала“.

Подсјетимо, првог дана самита планирана је пленарна сесија Регионална енергетска геополитичка перспектива и три панела: Сигурност снабдевања енергијом региона, Стање тржишта енергије југоисточне Европе и Шема финансирања енергетске ефикасности у Југоисточне европе.

Други дан ће обиљежити панел о будућности обновљивих извора енергије на Западном Балкану, на којем ће се разговарати о њиховим предностима и недостацима у односу на фосилна горива, док се веома занимљиве дискусије очекују на панелима о дигитализацији мрежа и градова, као и о новим рјешењима за системе даљинског гријања.