zrr

Двадесетдвогодишња Сара Рикало рођена у Требињу у којем је одрасла и завршила прва два разреда Гимназије „Јован Дучић“, а потом преостала два на Колеџу Уједињеног Свијета у Мостару, од 2013. године похађа Универзитет Ричмонд у држави Вирџинији – САД и трећа је година.

Управо образовање на Колеџу Уједињеног Свијета отворило јој је врата и показало путеве ка САД-у.

Како каже, двије године проведене на Колеџу у Мостару најљепше су године њеног живота.

„Као дијете незапослених родитеља, увијек сам била свјесна да нажалост не могу очекивати неку значајну помоћ од наше државе и да треба да сама себи створим прилике за даље образовање и развој. Упркос мојим одличним оцјенама, било би тешко ићи на факултет узевши у обзир све трошкове и нашу финансијску ситуацију. Одувијек сам жељела живјети у иностранству барем неко вријеме (посебно у САД), једноставно ме је интересовало све у вези њихове културе, па сам тако посебне напоре улагала у усавршавање енглеског језика. Године 2011. сам аплицирала на Колеџ Уједињеног свијета у Мостару и на моју огромну срећу, била примљена. Ми са Колеџа често кажемо да су то двије најбоље године нашег живота и иако сам и сада јако срећна на Универзитету Ричмонд. То јесте било једно незаборавно искуство које вас усаврши не само академски, него и на личном нивоу јер живите са људима из различитих култура. Наравно, било је тешко напустити домовину и породицу по први пут, због чега сам дуго размишљала о одласку у САД. Много ми је значила подршка и менторство професора на Колеџу Уједињеног свијета, посебно професорице енглеског језика Иване Пехар и професорице српског језика Тање Чворо, кроз чије сам часове изградила самопоуздање у моју способност да успијем у једном сасвим другачијем начину школовања од оног на који сам навикла. Оно што је на крају превагнуло јесте чињеница да ми је престижан факултет као Универзитет Ричмонд понудио пуну стипендију, и моја жеља да путујем и упознам нову културу се испунила“, појаснила је Сара своје разлоге одласка у ову прекоокеанску земљу.

12744059_999806583400025_7089317714746023259_n

Она студира Међународне студије, смјер: Свјетска политика и дипломатија, а као споредни смјер, студира руски језик и културу. Као велику предност живота у иностранству Сара наводи пуне стипендије које увелико олакшавају студирање.

„Стипендија Универзитета Ричмонд не покрива само школарину, већ и храну, становање и књиге. Осим тога, можете радити студентске послове који су плаћени довољно да вам омогуће да имате џепарац и купите авионске карте за распусте. Ја радим као главни резидент, што значи да надгледам два дома ученика и заједно са особљем организујем едукативне и забавне програме за ученике који живе у тим домовима. Осим тога, могућност размјене је одлична прилика за путовање свијетом – можете изабрати скоро било коју државу и провести тамо један семестар. Такође постоји могућност да добијете плаћени или неплаћени приправнички стаж и радите за различите фирме и организације преко љета. Универзитет Ричмонд а и многи други факултети, имају посебне фондове за истразивачке пројекте “, казала је Сара која уз матерњи језик говори енглески и руски те како каже, не може довољно нагласити важност познавања страних језика чије познавање отвара бројна врата и могућности размјене ученика, школовања у иностранству, примања стипендије, проналажење посла и сл.

Другачија култура, систем образовања, нови начин живота и брза адаптација на стил живота у САД

12744059_999806530066697_1693456372541247164_n

Бројне су разлике у америчком начину живота и самом образовном систему у односу на оно на шта смо ми до сада навикнути. У овим великим корацима и одласку из своје земље на други крај свијета, прилагодба и упорност су од круцијалне важности.

„Осим различитог образовног система, наравно ту је разлика у култури и свакодневном животу. Мени је посебно било тешко навићи се на храну, а на почетку ми је такође било необично то што су професори доступни за ученике готово свакодневно и желе да упознају студенте и помогну им на индивидуалном нивоу. Такође, многи студенти као и ја раде поред студирања, што је ријетко случај код нас. Све у свему, рекла бих да је највећа разлика у томе што је у Америци фокус не само на академски дио студирања, већ и на укључивању у рад различитих организација и клубова на кампусу, волонтирању, итд., како би се студенти развијали на више нивоа. Обавезе у вези факултета и посла ми не остављају пуно времена за хобије, али уживам у трчању и вјежбању уопште. Такође покушавам да научим што је више могуће о америчкој култури и друштву, па сам тако у последње три године са пријатељима и дечком посјетила много америчких држава – чак сам била и на Аљаски! На америчким факултетима, ако имате времена, лако се укључити у различите клубове и активности јер су спонзорисани од стране универзитета и бесплатни су за ученике“, испричала је Сара.

Она након окончања додипломског студија, 2017. године планира уписати мастер и наставити образовање у САД.

„Интересује ме Високо образовање и студентске афере, посебно академско савјетовање студената у високом образовању и укључивање интернационалних и ученика из мањинских и социјално угрожених група у заједницу на кампусу. Као студент историје и међународних студија, мислим да је битно подржати различитост и мултикултуралност уопштено, а посебно на студентском кампусу, и овоме сам свједочила радећи као главни резидент. Такође је битно обратити пажњу на студенте ван учионица и предавања –савјетовати их, психихолошки и академски, омогућити им забавне и едукативне програме, помоћи при одабиру факултета и каријере. Вјероватно ћу радити у току мастер студија, зависи од могућности. Жељела бих да се, након стеченог искуства кроз рад на америчким факултетима у овом пољу у наредних неколико година, директно или индиректно укључим у покретање оваквих одсјека на факултетима у Босни и Херцеговини, јер мислим да су савјетовање и организовање студентског живота на кампусу оно што недостаје нашим факултетима“, рекла је Сара, те поручила:

12670131_999806836733333_8552406745808577337_n

„Често чујем о сумњама и несигурности наших људи када се говори о школовању у иностранству, или тврдње да је то 'само за богате'. Мислим да сам ја, а и многи други студенти из Босне, живи примјер да то није истина. Искористите прилику да пробате нешто ново, да искусите нову културу и другачији начин образовања. Ко зна гдје ће вас то одвести и какве позитивне промјене ће то донијети у ваш живот"! Зеда.ба