Џемал Јашаревић из Сарајева у мушкој и наша суграђанка Маја Ножица у конкуренцији дама - побједници су такмичења у „небеском трчању“ на вертикални километар „ТРКА У КАМЕНУ – Требиње вертикал“, која је данас у нашем граду одржана по пети пут у организацији Планинарског друштва „Вучји зуб“.

vertikal-2020-3.JPG (246 KB)

Јашаревић је поставио и нови рекорд трке - раздаљину од 5,2 километра дужине и близу километар висинске разлике - од старта код Арсланагића моста до циља на врху Леотара –прешао је за 46 минута и 52 секунде.

„Стаза је претешка - морати бити више него 100 одсто спремни да би овај успон савладали, још по оваквом времену и без воде. Ишао сам максималним темпом – нигдје нисам застајкивао па ни нна најтежем дијелу стазе“, каже Јашаревић, истичући да му је најтежи дио трке био успон према самом врху.

vertikal-2020-4.JPG (164 KB)

Првопласирана у конкуренцији дама први пут је учествовала на Требиње вертикалу.

„Било је фантастично али заиста вруће, што је свима отежало трку. Још не могу да вјерујем да сам освојила прво мјесто пошто се не такмичим у оваквим спортовима. Све у свему, прелијепо искуство и заиста ми је драго што се оваква трка одржава у нашем граду“, истиче Маја Ножица.

vertikal-2020.JPG (161 KB)

Друго мјесто у мушкој конкуренцији освојио је Невен Цицовић из Источног Сарајева, док је трећи био Невесињац Урош Гутић.

Међу дамама, друго мјесто припало је Сањи Каваз из Источног Сарајева, док је трећа била њена суграђанка Андреа Радмиловић.

vertikal-2020-6.jpg (339 KB)

Уз медаље, за најбоље у мушкој и женској конкуренцији обезбијеђене су и новчане и робне награде, а награђени су и најуспјешнији учесници екстремне трке старији од 50 година – првопласирани Ненад Милинковић из Ужица, те Требињци Радомир Милић и Небојша Пејановић, који су заузели друго односно треће мјесто у овој категорији.

vertikal-2020-1.JPG (126 KB)

Предсједник Планинарског друштва „Вучји зуб“ Игор Шкеро каже да га радује што ова јединствена трка на овим просторима постаје требињска традиција, која је упркос проблемима због пандемије вируса корона и ове године одржана - по пети пут.    

„На трку је ипак стигло двије трећине пријављених тркача - а пријавило се њих 300. Пао је и рекорд у мушкој категорији. Иако је екстремна врућина данас у Требињу – велики број тркача је успио да изађе на врх. Због тога смо одлучили да укинемо временско ограничење трке – сви који су данас стигли до врха Леотара заслужили су финишер медаљу“, каже Шкеро.

vertikal-2020-2.JPG (267 KB)

vertikal-2020-5.jpg (318 KB)

Требиње вертикал „Трка у камену“ традиционално се одржава у марту, али је ове године због пандемије вируса корона одложена за септембар.