darivanje-krvi-sarenac.jpg (146 KB)

У Служби за трансфузијску медицину Требиње у 2023. години прикупљено је 2.295 јединица крви. Изузетно смо задовољни оствареним резултатима, а крви је, у сваком тренутку, било довољно за лијечење свих пацијената наше Болнице, рекао је за Радио Требиње др Драган Шаренац, начелник ове службе.

Он је истакао да је у прошлој години највећи број доза крви прикупљено путем 57 организованих акција добровољних давања крви.

„У Требињу имамо два организатора добровољног давалаштва крви, а највећи је Друштво добровољних давалаца крви Града Требиња, у коме се налазе 23 актива. Други је Црвени крст Требиње, којем су то иначе традиционале активности, од самог оснивања овог друштва. Унутар Друштва добровољних давалаца крви Града Требиња највећи актив је актив 'Хидроелектрана на Требишњици', али има још доста добрих актива и са свима њима имамо изузетно добру сарадњу. Сваки актив спроведе најмање једну акцију добровољног давалаштва крви током године, а већи и више, чак четири акције има актив 'Хидроелектрана на Требишњици'“, навео је Шаренац.

Др Шаренац је напоменуо да, захваљујући организованим акцијама и другим давањима, увијек имамо добре резерве крви и у свим ситуацијама могу на адекватан начин да реагују на захтјев за трансфузијама крви.

„Најбоље организовано давалаштво крви имамо у Требињу, али морам да истакнем да је развијено и у другим срединама у нашој регији: Билећи, Гацку, Љубињу и Берковићима. Треба да будемо поносни на степен развијања добровољног давалаштва крви у нашем граду и регији“, истакао је Шаренац.

Он је рекао да се из године у годину повећавају потребе за крвљу.

„Не само да морамо постојеће добровољне даваоце крви да задржимо, већ стално радити на повећавању базе добровољних давалаштва крви. Повећана потрошња је додатни изазов за развој добровољног давалаштва крви и не сумњам, да ћемо са нашом организацијом и читавом мрежом субјеката, да успјемо да одговоримо у времену које долази и да ће сви пацијенти наше Болнице у наредном периоду бити адекватно трансфузиолошки збринути“, навео је начелник требињске Службе за трансфузијску медицину.

Др Шаренац је позвао све пунољетне грађане Требиња и Херцеговине доброг здравља да се прикључе хуманој породици добровољних давалаца крви.

Са др Шаренцем разговарала Дејана Матовић.