Хтјели признати или не, суши је и данас велика непознаница многима у источној Херцеговини. Због непостојања ресторана азијатске кухиње, овај као и остали специјалитети Далеког истока, још увијек су, углавном, неиспробани. А и састојци неопходни за справљање сушија се тешко проналазе у требињским маркетима па и они који би га жељели направити наилазе на још једну препреку.

diana-vlatkovic-susi.jpg (223 KB)

Увидјела је то Диана Влатковић, Украјинка из Харкова, чим се, прије шест година, доселила у Требиње. Прича нам да у њеном родном граду, постоји много ресторана који промовишу азијатску кухињу те да је међу њима највише оних који праве суши и врше доставу на кућну адресу.

„Носталгија или чињеница да обожавам рибу, не знам ни сама, инспирисала ме је да прво за моју породицу, а онда и за пријатеље направим суши. Супруг Александар, који је иначе и док смо живјели у Украјини пробао и заволио суши, био ми је подршка да суши направим и пријатељима, а онда и да у нашој породичној пицерији L’sashon понудим Требињцима да пробају“ – започиње наш сусрет Диана која данас прави двадесетак врста сушија.

diana-vlatkovic-susi-1.jpg (157 KB)

diana-vlatkovic-susi-2.jpg (264 KB)

И док се упознајемо и покушавамо упоредити Харков и Требиње, Диана нам кроз осмијех каже да је то немогуће, скоро колико и убиједити Херцеговце да мање једу месо.

„Имам осјећај да овдје постоји велики страх од сушија. Страх долази из незнања како се једе суши, али и од главног састојка – сирове рибе. Овдје сви воле добро да скувају и испрже храну, да не буде ништа живо“ – наставља Диана и уводи нас у кухињу гдје док справља суши у мислима путује у далеки Јапан. Жеља јој је да га једног дана посјети и испроба и остале специјалитете њихове кухиње.

Од Диане сазнајемо да је сам поступак израде сушија крајње једноставан. Најкомпликованије је, прича нам, доћи до састојака од којих се он прави. Зато свјежу рибу, најчешће туну и лосос набавља из Дубровника, а нори, специјалне врсте риже и остале састојке у Београду, у кинеским продавницама. У требињским маркетима пронађе козице, соја сос и сир.

diana-vlatkovic-susi-3.jpg (179 KB)

diana-vlatkovic-susi-4.jpg (241 KB)

„Пресоване нори алге су подлога у већини врста. Оне садрже јод и то је здрава намирница коју треба чешће јести. На бамбусову подлогу стављам прозирну фолију, а затим алге. На алге се ставља рижа коју сам кувала у доста воде. У воду додајем рижино сирће, со и шећер, како би рижа била укусна, љепљива и боље се сјединила са алгама. Рижу, отприлике један центиметар дебљине, равномјерно распоредим на алге, а затим стављам ред свјеже рибе – лососа, туне и слично па преко – краставац, авокадо, зелени лук мркву... сир и помоћу бамбусове подлоге уролам“ – појашњава нам плавоока Украјинка, која осим што је мајка двогодишње Глорие ускоро очекује још једну бебу.

Прича нам Диана да припрема састојака дуго траје. Појашњава нам и технику израде јапанског специјалитета. Све то треба пажљиво и прецизно исјецкати, водити рачуна да све буде свјеже јер, како каже, суши треба да буде довољно мален, да кад загризеш - осјетиш све састојке савршеног залогаја.

diana-vlatkovic-susi-5.jpg (199 KB)

diana-vlatkovic-susi-6.jpg (195 KB)

„Најпознатије врсте сушија су Nigiri, Maki и Uramaki. Најпопуларнија врста сушија свакако је Maki. Ријеч је о комбинацији алги, риже и додатака попут свјеже рибе или хрскавог поврћа. Uramaki се припрема слично, али умјесто риже с унутрашње стране алге, она иде с вањске стране. За припрему Nigiri сушија не требају алге јер се рижа обликује рукама, а затим јој се додаје сирова риба и умаци по жељи. Често је повезан нори траком па изгледа као пакетић. Уз сваку наруџбу упакујем и пикантни wasabi сос (слично љутом зеленом рену), ђумбир, соја сос и штапиће“ – прича нам Диана, а осмијех јој не силази с лица, и додаје да се уз суши обично пије традиционални зелени чај или пиринчано вино – саке, мада у њеном родном Харкову, воле попити и лимунаду уз суши. Требињци се опредјељују за бијело вино.

Диана Влатковић већ има сталне купце. Сматра да се, за сада, мали број људи одлучио да проба. Разлог томе, по њој је, свјежа риба, али они коју су једном пробали постали су стални купци. То је Диани најљепши комплимент и знак да је на добром путу ка оставрењу сна - ресторану азијатске кухиње у Требињу. Пожелимо јој остварење сна!