bosic BANJA LUKA | Predsjednik SDS-a Mladen Bosić najavio je danas da će SDS početi razgovore u vezi sa formiranjem nove skupštinske većine i nove vlade Republike Srpske sa svim parlamentarnim strankama u Republici Srpskoj, osim sa SNSD-om.
Bosić je naveo da SDS procjenjuje da postoji većina parlamentarnih stranaka koje su se zalagale za promjene u Srpskoj, te očekuje da otvore razgovore o budućnosti Srpske i da pokušaju da naprave vlast kojoj bi prioritet bilo pokretanje ekonomije, borba protiv nezaposlenosti i borba protiv kriminala i korupcije.
On je ubijeđen da će se stranke odazvati pozivu SDS bez obzira što su neke od njih učestvovale zajedno sa SNSD u prethodnom periodu u vlasti.
Bosić je, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, koji je razmatrao situaciju u vezi sa opštim izborima u BiH, dodao da ova stranka smatra da je poziv za promjene u Republici Srpskoj urodio plodom, jer će u Narodnoj skupštini Srpske biti "mnogo više snaga iz stranaka koje su se zalagale za promjene i bile nezadovolјne dosadašnjom vlašću i statusom Srpske".
On je izrazio očekivanje da će SDS, pobjedom kandidata Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, sa ostalim faktorima u parlamentu BiH učestvovati i u formiranju novog Savjeta ministara BiH.
Predsjednik SDS-a je napomenuo da sa SNSD-om nemaju namjeru razgovarati ni u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, jer su već imali prije dvije godine takav pokušaj, ali im je ta stranka, kako tvrdi, "zabila nož u leđa".
Komentarišući izborni proces, lider SDS je rekao da je "nevjerovatna činjenica da ni nakon šest dana od izbora ne znaju ko je novi predsjednik Republike Srpske, niti kako će izgledati Narodna skupština", te da je krivac za to "neorganizovana Centralna izborna komisija BiH".
On je ocijenio da je tok izbornog procesa u više slučajeva bio problematičan, da je SDS pripremio žalbe i da očekuje odgovore i intervenciju institucija.
Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Srpske Ognjen Tadić izjavio je da su na izborima građanima ponuđene politika kontinuiteta, koju je predstavlјao SNSD, i politika promjena, koju je predstavlјao Savez za promjene, ali i one političke partije koje su kritikovale vlast, iako su djelimično bile dio te vlasti.
"Sastav poslaničkog saziva u mandatu 2014/2018. godine je onaj koji je dobio podršku ili povjerenje na većem ili manjem zahtjevu da se dese promjene u Srpskoj. To je baza legitimiteta na kojem baziramo naš poziv svima, osim SNSD-u, da se pristupa formiranju vlade koja bi donijela promjene", zaklјučio je Tadić.
Srna