20201017_100858.jpg (122 KB)

У организацији Удружења „Бебе“ у Требињу je данас одржано предавање педијатра ендокринолога Гордане Букаре Радујковић, на тему „Савремене болести метаболизма“.

Према њеним ријечима, данашње едукативно предавање односи се на лијечење дијабетеса код дјеце и модерне технологије које се користе у лијечењу и како одржати и побољшати метаболичку контролу дјеце са дијабетесом.

„Чињеница је да у посљедњих десет година имамо инзулинске пумпе и континуирани мониторинг гликемије и најмодерније инзулине, међутим, и даље се не побољшава метаболичка контрола. Изузетно су важна оваква предавања континуиране едукације, која су нам у посљедње вријеме, због пандемије корона вируса онемогућена“, казала је Букара Радујковић.

Она истиче да је у свијету, а и код нас евидентан изузетан пораст обољења код најмлађих.

„Република Српска је до 2010. године била је у рангу земаља са нижим ризиком за обољење од дијабетеса код дјеце и тада је било 8.000 обољелих на 100 хиљада дјеце. Међутим сада је то порасло на 11 хиљада - и ми смо ушли у ранг земаља са средњим ризиком. Kао и у цијелом свијету, поваћава се број обољеле дјеце млађе од четири године, зато је и важна континуирана едукација становништва, што је и Удружење 'Бебе' и подржало и схватило значај едукације“, рекла је педијатар ендокринолог Гордана Букара Радујковић,

20201017_100812.jpg (126 KB)

Гордана Букара Радујковић је ванредни професор на Медицинском факултету у Бањалуци на катедри Педијатрија, а ради на клиници за дјечије болести Kлиничког центра Републике Српске и регионални је координатор за дијабетес.