20191216163712_573986.jpg (109 KB)

Стигло је вријеме када нам је веома важно да се хранимо здраво и да у свој организам унесемо довољно витамина и минерала. Најбољи начин за то управо је конзумација сезонских намирница, које у својој пуној зрелости обилују витаминима неопходнима за јачање имунитета у овим хладним данима.

Било би добро, да током хладнијих дана што више једете сљедеће намирнице:

  1. Мандарине

Богате су витамином Ц, због чега се често користи током сезоне прехлада и грипа, а како убрзава метаболизам, сматра се и намирницом која позитивно утиче на скидање килограма.

  1. Јабука

Забиљежено је више од 10.000 сорти јабуке. Свака од њих снажно дјелује на имуни систем, а чак 82 одсто јабуке је вода. Ова моћна воћка обилује влакнима и због тога је одличан савезник убрзаног метаболизма.

  1. Наранџа

Осим витамином Ц и водом, наранџе су богате и минералима: калцијумом, калијумом и магнезијумом. Калцијум чува кости, а калијум нервни систем и мишићна ткива. Одличан су избор и за труднице, јер су засићене фолном киселином.

  1. Нар

Нар је једна од најбољих намирница за којом можете посегнути у овом периоду. Осим што повољно утиче на здравље срца и крвотока, јача имунитет и утиче на наше расположење. Наиме, богат је фитохемикалијама које подстичу стварање сератонина, познатог као хормона среће.

  1. Купус

Ово зељасто поврће, једно је од многима омиљеног зимског поврћа. Сиров или кисео, садржи готово 50 одсто организму потребне дневне дозе витамина Ц. Има снажна противупална својства, због чега се и једе у сезони прехлада, а неизоставан је у процесу јачања имуног система.

  1. Шпинат

Познат као један од највећих извора калијума и жељеза, шпинат је прави краљ зимских јеловника. Препун је воде, због чега је дијететска намирница која је пожељни дио сваког оброка.

  1. Цвекла

Цвекла је можда и најздравија намирница, а од давнина је позната као главни савезник у лијечењу анемије. Наиме, пигмент бетацијанин, који се налази у цвекли помаже хемоглобину да транспортује кисеоник до ћелија. Тиме утиче на повећање енергије, а ако се редовно конзумира прочистиће и јетру.