Mijat Press TREBINJE l U Beogradu je proteklog vikenda održano otvoreno prvenstvo Srbije za osobe sa invaliditetom, na kojem su učestvovali i članovi Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, osvojivši šest medalja u stonom tenisu i atletici.
Prema riječima Mijata Šarovića, predsjednika udruženja, ovo je prvi put da djeca iz Trebinja učestvuju na ovom takmičenju. „Mi smo predstavljali Sportski savez RS i prezadovoljni smo postignutim rezultatima. Djeca su prevazišla sama sebe i pokazali kako i na koji način mogu da postanu ravnopravan dio zajednice“, rekao je Šarović naglasivši da je ovo udruženje jedno od najuspješnijih u BiH po broju sportskih aktivnosti na kojima su učestvovali.
Članovi smo specijalne olimpijade BIH od 2001. godine, 2003. u Trebinju smo organizovali državno prvenstvo, a godinu kasnije predstavljali smo BIH u fudbalu na evropskom prvenstvu u Luksemburgu“, istakao je Šarović.
On je naglasio da je sport najbolji način integracije ljudi sa bilo kakvim problemima u zajednicu, te podsjetio da Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ sa istom namjerom već izvjesno vrijeme realizuje i program sa trebinjskom plesnom grupom „Maris“.
Djecu su trenirali nastavnici i profesori fizičkog iz Trebinja, a na otvorenom prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditetom, među 450 takmičara iz BIH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, članovi Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ Miloš Pecelj, Bojan Rakić i Stojan Ratković osvojili su četiri zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju.
S obzirom da nam cijeli sistem počiva na volonterizmu, tako je bilo i prilikom ovog takmičenja. Zahvaljujući upravo brojnim volonterima, kako našim tako i onim u Beogradu, uspjeli smo da se organizujemo i djeci omogućimo treninge. Sportski centar Banjica u Beogradu izašao nam je u susret, takođe i Vojna akademija ustupivši stadion, a i beogradski studenti DIF-a dali su svoj doprinos radeći sa našim takmičarima“, podvukao je Šarović.
M.B.