Чак 86 одсто случајева заразе вирусом корона у Кини није откривено прије забране путовања. Научници тврде да шест од седам заражених може остати неоткривено.

covid-1.jpg (52 KB)

Око 86 одсто пацијената заражених вирусом корона остало је изван евиденције, све док власт у Кини није увела ограничења путовања, показало је истраживање објављено у часопису "Сајенс", преноси "Клиx".

Компјутерски модел помогао је истраживачима да прате инфекције и поријекло вируса, прије и послије забране путовања у Вухан. Особе које нису знале да имају вирус корона биле су извор инфекција у 79 одсто случајева.

"Нерегистроване инфекције често пролазе с благим, ограниченим или никаквим симптомима. Због тога остају непримјећене. Зависно о броју и јачини инфекције могу изложити вирусу далеко већи број популације од оног који би био да су откривени", наводи се у истраживању.

Већина симптома Ковид-19 је блага, а Центар за контролу болести и превенцију јавља да се тежи облици показују у 16 одсто случајева. Највише су изложене старије особе и пацијенти с хроничним здравственим проблемима, пише "Фокс њуз".

Грађани широм свијета позвани су да примијене мјеру социјалне дистанце и рад од куће ако је то могуће. Укупан број евидентираних случајева широм свијета већи је од 200.000, а преминуло је око 8.000 људи.