157349.jpg (132 KB)

Добар однос цркве и медија од великог је значаја за јавност и тај однос мора бити много бољи него данас, поручили су учесници панела "Однос цркве и медија у доба пост-истине", који је синоћ одржан у Требињу у оквиру симпосиона "Теологија о јавној сфери".

О овој теми говорили су професор Дубравка Валић Недељковић са Одсјека за медијске студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Милан Ћулибрк из недјељника Нин, Сања Бјелица Шаговновић из Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Мостар и професор Вукашин Милићевић са Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Професор Милићевић каже да је ситуација у овом односу веома лоша.

- То говорим из перспективе некога ко има искуства сарадње не само са јавним медијима већ и као неко ко се бавио радом у црквеним медијима. Када је у питању однос према јавним медијима постоји ужасан однос неповјерења од Цркве који је дјелимично и оправдан када знамо у каквом је стању медијска сцена код нас у посљедњих неколико деценија - каже Милићевић.

Он истиче да је проблем и то што Црква није испратила нити покушала да испрати промјену медија која је дошла са убрзаним развојем информационих технологија.

Милићевић сматра да ништа бољи однос није ни према црквеним медијима.

- Апсолутно не постоји ниједан црквени медији у коме постоји простор за критичко промишљање црквене стварности - истакао је Милићевић.

Он је оцијенио да је суштина проблема то што се у цркви никада нису бавили природом медијског простора.

Професорка Дубравка Валић Недељковић са Одсјека за медијске студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду је мишљења да тај однос мора бити много бољи.

Милан Ћулибрк из недјељника Нин каже да је за лош однос Цркве и медија крива и једна и друга страна, те да је велики проблем и непоштовање закона везаних за медије.

Сања Бјелица Шаговновић из СПКД Просвјета истакла је да је тема однос медија и вјерских заједница од велике важности поготово ако се узме у обзир чињеница да се више од 90 одсто грађана БиХ изјашњава да су вјерници.

- Ако узмемо у обзир истраживања која посљедњих година показују да грађани имају највише повјерења у вјерске заједнице 70 одсто, а потом у медије онда је потпуно јасно колики је њихов утицај у креирању друштвено-политичке стварности - каже Бјелица.

Она је нагласила да би било добро да се вјерске заједнице више отворе према медијима и да медији на озбиљнији и студиознији начин обрађују теме које су важне за јавност и релаксирање односа и помирења.

Бјелица је напоменула да медији у БиХ потпуно другачије извјештавају о темама везаним за цркву, наводећи за примјер извјештавање о литијама у Црној Гори.

- Српски медији пуно пажње посвећују литијама у Црној Гори и извјештавају на афирмативан начин, а с друге стране велики дио медија у Федерацији на јако негативан начин извјештава о тим темама, а неки иду толико далеко да вријеђају вјерске осјећаје - каже Бјелица.

Симпосион ће бити завршен у недјељу, 9. фебруара, када ће бити служена литургија у Храму Преображења Господњег у Требињу.

Организатор седмог годишњег скупа је Центар за философију и теологију Требиње уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске.