210594.jpg (263 KB)

Одбојкашка репрезентације Србије одбранила је титулу свјетског првака из 2018. године побиједивши у финалу екипу Бразила са 3:0 (26:24, 25:22, 25:17). Најбоља играчица Свјетског првенства у одбојци је коректор Србије Тијана Бошковић. У најбољем тиму првенства, осим Бошковићеве, су и одбојкашице Србије Бојана Дрча и Теодора Пушић.

Не памти се када је једна одбојкашка репрезенатција, на тако доминантан начин, стигла до свјетске титуле.

12 утакмица, 12 побједа уз само пет изгубљених сетова. У финалу је пао велики Бразил.

Сат и 20 минута игре било је потребно српским одбојкашицама да стигну до убједљивње побједе у три сета.

У првом сету, Србија је доста гријешила, што су Бразилке искористиле и повеле 4:1. Али брзо су се Српкиње вратиле, успоставиле резултатску равнотежу, а онда постепено преузимале контролу првог сета.

На крају ипак су морале да играју на разлику, али су преломиле и дошле до стартног вођства – 26:24.

Бразил је у другом сету имао предност 16:13, а онда на сцену ступа Јована Стевановић. Сјајним сервисима, уз помоћ блокова Мине Поповић и сјајним нападима Тијане Бошковић, Србија осваја седам поена узастопно и долази до преокрета – 20:16. Бразилке су успјеле да изједначе на 22:22, али неодбрањивим нападима Тијане Бошковић, Србија везује три поена и долази и до другог сета – 25:22.

У трећем сету, на терену постојао је само један тим, Србија је Бразилкама препустила само 17 поена.

У побједничком тиму поново је сјајна била капитен Тијана Бошковић са 22 поена, док је Јована Стевановић забиљежила 11.

На другој страни Ана Каролина да Силва и капитен Габријела Брага Гимараес освојиле су по девет поена.

На клупи Србије је први пут на великом такмичењу дебитоавао Данијеле Сантарели, који бољи почетак сигурно није могао да замисли. Србија је тако наставила континуитет освајања медаља, који траје још од 2015. године.

Репрезентација Италије освојила је бронзану медаљу пошто је у холандском Апелдорну убједљиво савладала селекцију САД у мечу за треће мјесто са 3:0 (25:20, 25:15, 27:25).