Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић данас је служен помен за 2.315 српских цивила, а вијенац на спомен-костурницу положили су српски члан Предсједништа БиХ Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске зажтите Душко Милуновић.

drakulic.jpg (240 KB)

Након помена служен је и парастос у Спомен-храму у Дракулићу.

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је прошли вијек био вијек највећег страдања српског народа, у којем је убијено готово пола српског становништва, те да је Крајина била крвава круна српског страдања у Другом свјетском рату.

Он је подсјетио да су Срби кроз све ослободилачке ратове били на страни слободе, коју су давали и другим народима, да су научили да им нема слободе ако немају државу и да зато "живе Републику Српску као државу", без обзира да ли се то неком свидјело или не.

- Борба за Српску значила је борбу за слободу српског народа на овим просторима, за наша сјећања, која су тешка, од Гаравица, Шушњара, Дракулића, Јасеновца, Пребиловаца, Брода на Дрини и многих села у Посавини, Семберији и Херцеговини у којима су побијени Срби - напоменуо је Додик.

drakulic-2.jpg (215 KB)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да су усташе 7. фебруара 1942. године, од 4.00 часа ујутро до 14.30 часова поподне, без иједног испаљеног метка, звјерски побиле више од 2.300 Срба у бањалучким селима, те да је крвави усташки пир почео у руднику Раковац, гдје су усташе одвојиле 52 српска рудара од оних католичке вјероисповијести, а потом их звјерски усмртиле.

Милуновић је истакао да је ово обиљежавање уврштено у догађаје од републичког значаја да би се одао помен српским жртвама и да се не би заборавило ко је тај злочин починио.