224659.jpg (188 KB)

Сјеверозапад Републике Српске и даље је угрожен поплавама. Нови талас из горњег тока Уне, чији водостај тренутно стагнира, прошао је кроз Нови Град и све је спремно за одбрану ове општине.

У Костајници сутра нема наставе у основним и средњим школама, а неће радити ни вртић. И даље је угрожено десетак објеката, а обустављен је и саобраћај према Козарској Дубици.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је помоћ за поплављена подручја. Влада Српске расправљаће сутра о процјени штете.

Вода је у Новом Граду ушла у 40-так стамбених објеката. До сада су евакуисана 23 лица, а међу њима и двије хранитељске породице. Обустављена је настава у основним и средњим школама, а не ради ни вртић.

Непроходно је пет локалних путева, активирано више клизишта. Мјештани се читаву ноћ и дан боре с надолазећом водом.

Кроз Нови Град је прошао нови талас из горњег тока Уне. Водостај тренутно стагнира, све је спремно за одбрану града, а затворени су и сви пролази на кеју поред ријеке Уне, каже начелник ове општине Мирослав Дрљача.

И у Костајници је вода ушла у више стамбених и помоћних објеката, евакуисана су два лица, а обустављен је и саобраћај према Козарској Дубици. У овој локалној заједници тренутно "бране" Улицу Ранка Шипке и центар града, док се из поплављених објеката испумпава вода, истакао је начелник Никола Јањетовић.

У Приједору у насељима Рашковац и Бишћанима, крај ријеке Сане поплављена су четири објекта, а више десетина заплављено. Међутим, мјештани кажу да се у Рашковцу вода полако повлачи.

На подручју Приједора неколико породица је евакуисано и достављена је им је храна и вода. Стање у овом граду се стабилизује и водостај Сане је у благом опадању. Тренутно проблем праве оборинске воде и клизишта, рекао је градоначелник Слободан Јавор.

У Козарској Дубици водостаји Уне и Саве расту два до три центрметра на сат. У Шпиљи је заплављено двадесетак домаћинстава, која се налазе у природној депресији, навео је шеф Одсјека цивилне заштите ове општине Ђуро Трубарац.