skoko

ТРЕБИЊЕ │ Mаксим Скоко, извршни директор за техничке послове Електропривреде РС потврдио је данас на конференцији за штампу да је Електропривреда од почетка 2015. године у три наврата куповала електричну енергију а све због, како је рекао, потребе успјешног функционисања цјелокупног електроенергетског система.

Говорећи о детаљима и разлозима за куповину струје Скоко је између осталог рекао да је куповина први пут урађена за потребе нормалног напајања у рубним дијеловима РС гдје је због топографије терена онемогучено нормално снабдјевање електричном енергијом из матичног система.

Други пут смо струју куповали по налогу независног оператора система због дебаланса у систему на нивоу БиХ". Трећи пут због испада система једне или обје термоелектране у РС. Обзиром да је енергетски систем РС недовољно флексибилан због нормалног снабдјевања електричном енергијом морали смо да купујемо“, каже Скоко.

Према Скоковим ријечима и много флексибилнији електроенергетски системи од Електропривреде РС, као онај у Федерацији БиХ који има око 700 мегавата инсталисане снаге у Термоелектране Тузла и 450 мегавата у Термоелектрани у Какњу морају набављати електричну енергију.

"Термоелектране у РС су старе 30 година и са најсложенијим техничко технолошким процесом и сходно томе долази до поремећаја у снабдјевању и апсурдно је говорити да ли требамо куповати електричну енергију”, наводи даље Скоко и наглашава да се струја купује на транспарентан и врло квалитетан начин.

На данашњој конференцији за штампу Скоко је рекао да је електрична енергија купована највећим дијелом од електропривреде Србије, која је понудила и најбоље услове.
Р.М.