„Љубан и Алекса се практично поигравају са редовним градивом, намијењеним њиховом узрасту. Оно што је осталој дјеци слагалица или укрштене ријечи - то су њима математички задаци на озбиљном нивоу“, каже њихов ментор и наставник Жарко Милидраговић. matematicari

ТРЕБИЊЕ I Љубан Чичковић и Алекса Турнић, ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“, наступиће на 14. Јуниорској математичкој олимпијади Босне и Херцеговине, која ће бити одржана 28. маја у Источном Сарајеву.

Двоје талентованих требињских школараца прваци су града и регије из математике, а пласман на бх. финале изборили су освајањем четвртог мјеста у својим конкуренцијама на републичком такмичењу из овог предмета.

Шест најбоље пласираних ученика са бх. олимпијаде обезбиједиће учешће на 20. Јуниорској балканској математичкој олимпијади, која ће се од 24. до 29. јуна одржати у румунској Слатини, што би, ако им се посрећи, за младе математичаре из Требиња био изузетан успјех.

Поред љубави за математику, која је неопходан услов – иза досадашњих резултата, признају наши основци, стоји озбиљан рад и труд.

„Припреме трају још од почетка школске године, а пред такмичења вјежбам сваки дан по неколико сати. Прво мјесто ми је измакло за само неколико бодова, али сам ипак задовољан. И на олимпијади очекујем велику конкуренцију“, каже Љубан који ове године завршава 9. разред.

Годину млађи Алекса каже да су и у његовом случају нијансе одлучивале за бољи пласман у републичкој конкуренцији.

„Волим математику, па ми вјежбе и припреме не представљају неки проблем. Љубав за математику се родила док сам био још мали – још и тада сам ишао на такмичења и било ми је јако интересантно, па сам наставио да се такмичим“, додаје он.

Док је већини ђака математика један од најтежих предмета – ово двоје основаца без проблема рјешавају и најтеже задатке.

„Љубан и Алекса се практично поигравају са редовним градивом, намијењеним њиховом узрасту. Оно што је осталој дјеци слагалица или укрштене ријечи - то су њима математички задаци на озбиљном нивоу“, каже њихов ментор и наставник Жарко Милидраговић.

А много више од добро савладаног школског градива требаће им за државну математичку олимпијаду. Тим прије, напомиње њихов ментор и наставник – што их и Источном Сарајеву чекају најбољи млади математичари БиХ, а право учешћа у истој конкуренцији имају и они старији - ученици који завршавају први разред средње школе.

„Школско градиво им неће бити од помоћи - морате имати димензију више да бисте рјешавали такве проблемске задатке које ови момци рјешавају, а који их чекају и на олимпијади“, каже Милидраговић.

Он додаје да у свакој генерацији постоје ученици који показују љубав и таленат за овај предмет – али да већина дјеце, због предрасуда и страха да се упусте у аванутуру истраживања – ипак избјегава математику.

Иако се многима чини тешка, важно би било да схвате какву математика има улогу у савременој науци и напретку цивилизације. Што би рекао Никола Тесла - математику је лакше научити него живјети без ње“, закључује Љубанов и Алексин наставник.

Д.М./Р.С.