Ginekolozi 3.jpg (985 KB)

У Требињу је вечерас отворен скуп 150 гинеколога из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе на којем је представљен Национални водич антенаталне заштите и трудничка књижица, која би требала да постане јединствена у Српској, те размијењена искуства и знања из ове области.

На скупу пода називом "Антенатална заштита" предавачи су из Бањалуке, Добоја, Мостара, Тузле, Београда, Новог Сада, Сплита, Љубљане и Беча.

Предсједник Удружења гинеколога и опстетричара Републике Српске Весна Ећим Злојутро рекла је да у Српској постоје одлични стручњаци којима је потребно обезбиједити добре услове, наводећи да су овакви симпозијуми важни за сваку струку, нарочито за медицинску.

"Ми сада имамо водич о трдноћи, има и ствари које смо додали које раније нису рађене, као што је торч тест и слично", навела је Злојутро.

Представник тузланске Kлинике за гинекологију и акушерство Игор Худић рекао је новинарима да је ово изврсна прилика за размјену искуства и стицање нових знања.

Он је рекао да на овај начин упоређују и прилагођавају водиче који постоје у Републици Српској и Федерацији БиХ, те да је ово прилика да се они ажурирају и направе нешто што ће бити примјењиво на подручју цијеле БиХ.

Ginekolozi 1.jpg (964 KB)

Представник Агенције УН за сексуално и репродуктивно здравље Џон Мосоти рекао је да ова агенција подржава унапређење капацитета здравствених професионалаца и професионалаца у министарствима здравства како би пружали квалитетне здравствене услуге.

"У сарадњи са министарствима здравља у оба ентитета и Брчко дистрикту покренули смо истраживање како бисмо утврдили капацитете којима располажу ентитети и Брчко када је ријеч о превенцији рака грлића материце и рака дојке", рекао је Мосоти.

Представник Kлинике за гинекологију Болнице Мостар Вајдана Томић рекла је новинарима да су овакви догађаји изврсна прилика за стицање нових знања и усвајање најновијих препорука, јер је познато да је перинаталогија грана гинекологије која се бави трудноћом, а антенатална заштита кључна, а ако је она квалитетна исход је добар.

Ginekolozi 4.jpg (801 KB)

Скуп је организовало Удружење гинеколога и опстетричара Републике Српске.