259557138_7351584158201067_7300439179064295580_n.jpg (87 KB)

Скупштина општине Билећа усвојила је данас Нацрт буџета за сљедећу годину од 10,7 милиона KМ и извјештај о извршењу буџета за прву половину ове године у износу од 4,2 милиона KМ.

Говорећи о могућности да Народна скупштина Републике Српске распусти билећки парламент, предсједник Скупштине општине Билећа Мато Вујовић изјавио је новинарима да евентуално распуштање локалног парламента и пријевремени избори за Скупштину Билеће неће донијети ништа боље овом граду.

"Било је проблема око одржавања Скупштине у претходном периоду и то се превазишло и данас смо, између осталог, донијели јако битан документ о Нацрту буцета за следећу годину", рекао је Вујовић и оцијенио да недолазак представника опозиције на данашњу сједницу показује да "поново желе да дођу на власт".

Он је навео да је, ипак, испуњен услов за распуштање билећког парламента, али да нигдје не пише да то мора да се деси, те да је на Народној скупштини да одлучи да ли ће да распусти овај локални парламент и да ће се то поштовати.

Одборници СНСД-а, који су у опозицији у билећкој скупштини, нису присуствовали данашњој сједници јер су претходно истакли да ће даљи рад те странке у Скупштини Билеће зависити од одлуке Народне скупштине Републике Српске, којој је Влада Српске упутила приједлог о распуштању билећког парламента.

Одборник Демоса Бранка Радмиловић рекла је да је општински одбор те странке упутио иницијативу да се билећка скупштина не распусти и да њихови посланици добро елаборирају ту тачку дневног реда, те да се размотри да ли има основа за распуштање.

"То је урађено јер би ово била једина скупштина која би се распустила на тај начин, што није била пракса до сада, као и због тешке економске ситуације у општини", навела је Радмиловићева.

Она је указала да ће, ако Народна скупштина на сједници која се данас одржава распусти билећки парламент, бити именован привремени орган који ће у року од 90 дана док се не распишу пријевремени избори вршити улогу билећке скупштине.

Она је навела да тај привремени орган чине три члана - представник Владе Републике Српске, Министарства финансија и један члан којег именује начелник општине Билећа.

Она је нагласила да та странка у билећкој скупштини, коју предводи СДС, и даље дјелује опозиционо и да није подржала изгласавање тачака дневног реда данашње сједнице, те да ће, ако се утврди да је било нерегуларности у раду ове скупштине, одлуке бити поништене.

Начелник општине Веселин Вујовић поновио је да су непотребни евентуални нови избори за локални парламент у Билећи будући да Скупштина општине сада функционише, као и да ће избори донијети нове трошкове.

Одборник Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ" Дражен Дунђер истакао је да је билећки парламент заслужио то што је на корак од распуштања, јер закон мора да се поштује без обзира ко је на власти.

Предсједник Општинског одбора ДНС-а Славко Дангубић најавио је да, највјероватније, неће учествовати на изборима за локални парламент ако дође до њих, будући да, како је рекао, нема никаквог смисла за то.