mica-popovic.JPG (165 KB)

У оквиру „Дучићевих вечери поезије“ вечерас је у Музеју Херцеговине отворена изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, из фундуса Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница.

Стална поставка слика двоје умјетничких и животних сапутника основана је прије три деценије, када је један од најзначајнијих савремених српских сликара Мића Поповића даровао дио свог опуса родној Лозници, да би касније и Вере Божичковић Поповић својим дјелима обогатила овај фундус у граду који је био завичај њеног супруга.

mica-popovic-4.JPG (143 KB)

„Мића Поповић био је изузетан интелектуалац, борац за слободу умјетничког израза, који  сликарство схвата као морални чин, умјетник ренесансног типа, какви су данас ријеткост - стварао је врхунска дјела од свега чега би се дохватио“, казала је директор Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница Снежана Нешковић Симић, додајући да је иза овог свестраног умјетника, поред веома богатог ликовног опуса, остало и шест филмова, дневници, есеји...

Сликар, ликовни критичар, редитељ, сценограф, књижевник - академик Мића Поповић био је горостас наше културе, поручила је помоћник министра за културу у Влади РС Тања Ђаковић.

mica-popovic-3.JPG (124 KB)

„Готово да нема ни ликовног жанра који није захватио својим опусом – и оставио значајне трагове. А оне најдрагоцјеније оставио је у сликарству призора, којем је посветио двије посљедње стваралачке деценије а којим је на себи својствен начин успио да редефинише поетику соцреализма, чији је био савременик“, истакла је она.

Изложбу је отворила замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић истакавши да Град Требиње већ годину данас настоји да изложбом овог великана ликовне умјетности оплемени простор музеја, те да није случајно што се то десило баш у вријеме светковине посвећене пјесничком великану – Јовану Дучићу.

mica-popovic-2.JPG (159 KB)

„Оба умјетника су имали сличан пут. Они су описали један круг, путујући свијетом, стварајући и отварајући своја дјела разним културама. А онда, кад се тај круг полако почео затварати, вратили су се тамо одакле су потекли“, казала је Скочајић, подсјетивши да је Јован Дучић оставио свом граду богату умјетничку галерију, а Мића Поповић својој Лозници слике.

Изложбу слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић посјетиоци ће моћи да погледају до 15. децембра.