pridvoracka jama.jpg (276 KB)

У Придворцима је данас служен парастос за 13 Срба које су локалне усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи 23. на 24. јун 1941. године.

Након 80 година, ове јесени се очекује да буде завршена изградња заједничке гробнице и спомен-обиљежја на градском гробљу у Подгљивљу, како би страдалници били достојно сахрањени.

“У завршној смо фази изградње гробнице и одговарајућег споменика за придворачке жртве, очекујем да тај посао буде завршен до почетка јесени, како бисмо наредне године, у ово вријеме, упалили свијеће и положили цвијеће на њиховој заједничкој гробници у гробљу у Подгљивљу”, рекао је предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак.

Он је навео да је договорена и израда два мозаика, који ће бити саставни до гробнице.

Парастос је служио парох Милан Бужанин, а цвијеће су положиле делегације Града Требиња, Борачке организације Града Требиња и потомци страдалих.

“Свака стопа српске Херцеговине је натопљена крвљу мученика, треба да се угледамо на Христа и опраштамо онима који су учинило ово злодјело, да се присјећамо страдања наших предака и да се на овом страдалном мјесту сабирамо и окупљамо”, истакао је парох Бужанин.

pridvoracka jama 1.jpg (292 KB)

Жељко Шакота, потомак страдалог Бошка Шакоте рекао је да је након осам деценија крајње вријеме да придворачке жртве нађу смирај у заједничкој гробници.

“Драго ми је да смо се и ове године окупили, хвала Организационом одбору и Мјесној заједници Придворци који нам помажу у обиљежавању страдања наших најмилијих. Надамо се да ће након 80 година наши преци у октобру бити достојно сахрањени у заједничкој гробници, чију је изградњу успорила пандемија вируса корона”, казао је Шакота.

Подсјетио је да је у ноћи 23. на 24. јун 1941. године бијег тројице Срба са злогласне јаме спасио масовнију ликвидацију српског живља из Требиња и Херцеговине.

“Масовна ликвидација Срба је био план усташког геноцида за Требиње, у тој несрећи срећа је што су тројица Срба успјела побјећи са Придворачке јаме и спасити стотине других живота, јер је била планирана ликвидација  људи који су већ били ухапшени”, рекао је Шакота.

Помену је присуствовала делегација Града Требиња предвођена предсједником Скупштине Драгославом Бањком, делегација Борачке организације Града Требиња, потомци страдалих Срба, мјештани Придвораца и бројни грађани Требиња.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.