Савез независних социјалдемократа /СНСД/ поднијеће кривичне пријаве против чланова Листе за правду и ред Небојша Вукановић који су били на бирачким мјестима гдје се поновним бројањем гласова утврдило да су, у корист њихове листе, оштећени кандидати СНСД-а.

snsd.JPG (180 KB)

Ово је данас на прес конференцији СНСД-а саопштио генерални секретар и предсједник градског одбора ове странке Лука Петровић.

Он је појаснио да је повод за прексиноћно поновно бројање гласова на одређеним бирачким мјестима, по наредби Централне изборне комисије БиХ, био да се упореде и исправе неусаглашеност база у Требињу и ЦИК-у, због којих апликација технички није дозвољавала унос података, а што су појединци из опозиције покушали да искористе и оптужбе СНСД-а за наводно лажирање изборних резултата.

„Нама је драго што је дошло до поновног бројања гласова, јер је оно потврдило управо супротно – да су оне странке које су нас оптуживале, прије свега Листа за правду и ред, која је то вече правила ријалити испред зграде Скупштине града, као и појединци из ПДП - у суштини узимале гласове себи“, рекао је Петровић.

Он је казао да је већ поднесена пријава Градској изборној комисији против Листе за правду и ред због притисака који су ометали рад бирачких одбора.

„Имамо и свједоке, чланове бирачких одбора, који ће потврдити сутра и на суду какви су то притисци и шиканирање било, како су се петљали у изборни процес, сликали гласачке листиће, дисали иза врата члановима бирачких одбора“, казао је Петровић.  

Он је додао да ће СНСД, када законски услови то дозволе, тражити поновно бројање гласова и на другим бирачким мјестима.

„Нема разлога да на томе не инсистирамо јер је очито да је бројање било на уштрб СНСД-а. Очито да је онај што виче 'држите лопова' - сам лопов. Не можете стално бацати прашину у очи, склањати од себе лоповлуке и лажи и њих приписивати некоме другом. Ни у једном сегменту нисмо учествовали у злоупотребама на дан избора. Жељели смо да избори прођу у фер и коректној атмосфери, као и што знамо да је некоме другом био циљ да се избори прекину“, казао је Петровић.

Он је казао да само опозиција може бити кривац и за наводно кршење изборне ћутње приликом подјеле пакета помоћи уочи изборног дана, јер су, истакао је Петровић, ти пакети били намијењени искључиво члановима СНСД-а, па је у питању унутарстраначка активност без медијске промоције, која је захваљујући опозицији доспјела у јавност за вријеме изборне ћутње. 

Ћурић: Хвала им што ме промовишу

Кандидат СНСД за градоначелника Требиња Мирко Ћурић казао је да је на сам дан избора Листа за правду и ред правила највеће проблеме, да су снимањем и на друге начин ометали рад бирачких одбора, да је у једном случају реаговала и полиција, а уз сагласност и позиције и опозиције посматрач ове листе удаљен и са бирачког мјеста.

snsd-2.JPG (142 KB)

Осврнуо се и на оптужбе да је својим присуством у згради Градске управе прексиноћ покушао да утиче на поновно бројање гласова са десетак бирачких мјеста, које је обављено по наредби ЦИК-а.

„Стварали су притисак - а имали своје посматраче у згради Градске управе. Нека дођу и кажу ти посматрачи гдје је био градоначелник те вечери. Хвала свима који су ме испромовисали – да се до касно у ноћ налазим на радном мјесту. Све остало нека им служи на част. За све што сматрају да сам урадио како не треба то вече – нека ми покажу записник“, истакао је Ћурић.