Његова светост патријарх српски Порфирије не види основаност и оправданост намјере премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да не потпише Темељни уговор са Српском православном црквом, што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду, саопштено је из СПЦ.

175879.jpg (136 KB)

- СПЦ и њен вјерни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и светиња - поручили су из СПЦ и додали да су синоћњем састанку присуствовали чланови Светог архијерејског синода Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, као и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Његова светост патријарх и присутни архијереји изразили су велико жаљење и забринутост за даљи положај СПЦ и њеног вјерног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим вјерска и грађанска права светосавског народа - што представља чин отворене дискриминације.

У саопштењу је наведено да је након вишечасновног одгађања и обавјештавања патријарха српског о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час Кривокапић стигао на договорени састанак и изнио нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да потписивање Уговора мора бити одгођено.

- Његова светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду - наведено је у саопштењу.

У пријеподневним часовима истог дана, представници Синода и Владе Црне Горе су у потпуности усагласили текст Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, након чега су црногорски представници потврдили да ће у послијеподневним часовима Кривокапић доћи у Београд да би са патријархом српским Порфиријем свечано потписао Темељни уговор, што је из Кривокапићевог кабинета усмено потврђено патријарху.

Премијер Кривокапић објавио је потом на Твитеру да је дошао у Београд да пренесе вољу народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговора између СПЦ и државе Црне Горе потпише 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.

 

Владика Јоаникије: Кривокапић да се не мијеша у избор митрополита

Администратор Митрополије црногорско-приморске и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је од црногорског премијера Здравка Кривокапића тражио да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/, а не да се мијеша у избор митрополита.

- Од премијера Црне Горе сам захтијевао да реализује своје обећање и потпише Темељни уговор са СПЦ, а не да се мијеша у избор митрополита црногорско-приморског, што је у искључивој надлежности Светог архијерејског Сабора СПЦ - рекао је владика Јоаникије.

Он сматра да је апсурдан приједлог Кривокапића да се Темељни уговор потпише 30. октобра /на дан упокојења митрополита Амфилохија/, што је, како је оцијенио, својеврстан политички маневар.

- То се не може подвести под добронамјеран гест који би водио смиривању дуготрајних тензија, чије је рјешавање било кључни приоритет Кривокапићеве владе - рекао је владика Јоаникије за ИН4С.

 

Кривокапић: На састанку потврђено опредјељење да буде потписан Темељни уговор

Црногорски премијер Здравко Кривокапић је саопштио да је на састанку са патријархом Порфиријем "потврђено опредјељење да буде потписан Темељни уговор са СПЦ" и да су "остали у договору да се усагласе о термину".

Кривокапић је рекао да се радује избору новог митрополита црногорско-приморског, уз велику вјеру да ће водити народ попут свог претходника блаженопочившег митрополита Амфилохија.

- Желимо да на најдостојанственији начин што прије угостимо патријарха српског Порфирија у Црној Гори како доликује патријарху, али и гостољубивом и вјерном црногорском народу - рекао је Кривокапић.