Agrarni-fond.png (175 KB)

Ученици средње Пољопривредне школе из Требиња обављају практичну наставу у пластенику Аграрног фонда, односно у расаднику, гдје их инжењери обучавају о производњи расада паприке, парадајза, краставца, као и воћних култура нара и смокве, рекао је Срни директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина.

Дутина је навео да се практична настава у сарадњи са Центром средњих школа реализује већ четири године, те да се показала као добар вид сарадње са образовним установама.

"Циљ нам је био да ученици када изађу из средње школе имају основно знање о производњи пољопривредних култура", рекао је Дутина.

Према његовим ријечима, ученици на практичну наставу долазе почетком марта, али и у току пољопривредне сезоне, односно кад су већ посађене биљне културе.

"Ученици долазе да одржавају те засаде у нашем пластенику, да се беру плодови, врши се третирање и заштита, тако да и на тај начин уче", рекао је Дутина.

Он је истакао да је сарадња успостављена и са Пољопривредним факултетом у Требињу, те да и студенти имају могућност праксе у расаднику Аграрног фонда, као и у винограду.

"Све ово радимо како би приликом производње расада и пресадница воћних култура то подијелили пољопривредницима за подизање нових вишегодишњих и једногодишњих засада, али нам је циљ да у то укључимо и средњошколце и студенте који ће када изађу из школе имати практично знање", рекао је Дутина.

Дутина је додао да сваке године у расадницима Аграрног фонда буде произведено између 25.000 и 30.000 садница паприке, парадајза и краставаца, 3.000 и 4.000 садница смокве и нара, што буде подијељено за више од 200 породица у Требињу.