27156921_10212807263629716_509462499_n.jpg (176 KB)

Дуготрајне падавине не иду наруку требињским пчеларима а прогнозе за прољетно медобрање нису оптимистичне, каже Обрад Нинковић, предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара РС и Удружења пчелара „Леотар“ из нашег града.

„У мају очекујемо највише од пчела, уколико су добро узимљене. Нажалост, лоше вријеме спријечило је пчеле за унос довољно нектара у кошнице. Надали смо се да ће након лоше протекле три, четири сезоне бити боље, али киша не престаје, метеоролози и за наредни период предвиђају нестабилно вријеме. Ипак, надамо се да ће се, ако изостане једна паша, то надомјестити у другој и да ћемо, на крају, ипак имати добру медну годину, како би се исплатио уложени труд и рад“, наводи Нинковић у телефонском разговору за емисију „Сриједом о свему“ Радио Требиња.

Он упозорава да лоше вријеме може довести и до изројавања пчела и савјетује пчеларе да редовно контролишу кошнице.

Говорећи о продаји патвореног или лажног меда у Херцеговини, Нинковић истиче да се, по његовој слободној процјени, чак 40 одсто таквог меда нуди купцима у Херцеговини.

„Патворени мед је штетан по здравље, људи га купују јер је знатно јефтнији од квалитетног меда, који у малопродаји кошта 25 КМ. Апелујем на инспекцијске органе и на републичком и локалном нивоу за чешће контроле продаје и адекватно санкционисање неодговорних појединаца. Наше суграђане савјетујем да мед купују искључиво од провјерених пчелара, којима вјерују јер се кривотворени мед може доказати једино скупим хемијским анализама, које нису исплативе приликом куповине мале количине меда“, указује предсједник Удружења пчелара „Леотар“.

Од бројних активности овог удружења, наш саговорник издваја пројекат под називом „Требињско урбано пчеларство – нови концепт побољшања квалитета живота“, одабран међу још 20 пројеката на међународном конкурсу који је расписала Агенција локалне демократије ЛДА из Мостара.

„Пројекат ће бити реализован до краја септембра ове године, а подразумијева набавку опреме за Секцију за урбано пчеларство, која дјелује при нашем удружењу, промоцију квалитетног херцеговачког меда у требињским вртићима и садњу медоносног биља у нашем граду“, прецизира Нинковић.

Разговарала Влатка Мусић, тонска реализација емисије Угљеша Лојовић.