dcccddggg.jpg (204 KB)

Град Требиње, захваљујући донаторским средствима, реализовао је бројне пројекте милионске вриједности, којима су унапријеђене различите области живота у нашем граду, истакнуто је за емисију „Сриједом о свему“, у којој смо угостили замјеника градоначелника Дражена Бошковића и вршиоца дужности начелника Одјељења за просторно уређење Наташу Тучић.

Бошковић је навео да су у посљедњих неколико година видљиви значајни резултати у привлачењу донаторских средстава, углавном међународних организација.

Подсјетио је да је ријеч о фондовима ЕУ за финансирање пројеката прекограничне сарадње, као и средствима УНДП-а, њемачког ГИЗ-а и америчког УСАИД-а те амбасада бројних европских земаља.

„Реализовани пројекти нам дају за право да смо на добром путу у остварењу визије из Стратегије развоја града 2018-2027, по којој би до 2030. године Требиње постао најпожељнији мањи град на западном Балкану. За средства из фондова Европске уније ове године предали смо рекордан број апликација, очекујемо да ће дио пројеката бити одобрен и да ћемо наредне године кренути у реализацију пројеката из различитих области живота – заштите животне средине, унапређења пословног окружења, развоја туризма, водоснабдијевања“, прецизира замјеник градоначелника Требиња.

На овом плану, у сарадњи са партнерима на локалном нивоу, остварује се дугорочно одржив систем, а у реализацију пројектних активности планира се укључивање што већег броја младих људи.

„И од стране донатора и од осталих јединица локалних самоуправа препознати смо као пожељан и одговоран партнер. Стално имамо програме обуке за службенике градске управе и јавних установа, како бисмо у припрему пројектних апликација укључили што више младих људи. У пројектима имамо и помоћ консулатаната, да бисмо процес рада прилагодили новим трендовима, у циљу да створимо модерну администрацију, која је у стању да одговори на најсложеније захтјеве. Настојимо да привучемо што значајнија екстерна средства, како бисмо остварили наше стратешке циљеве“, истиче Тучић.

Она подсјећа да су неки од најзначајнијих пројеката, реализованих посредством међународних фондова, односно донатора, пројекат прекограничне сарадње „Пожари и поплаве“, нова пијаца са намјенским продајним кућицама у насељу Тини, вриједна више од 300 000 KМ из програма "ЕУ за пољопривреду" /ЕУ4Агри/, азил за псе вриједности око 600 000 KМ и пројекат адаптације бициклистичке стазе према Јазини, вриједан 320 000 KМ.

"Тренутно су у реализацији пројекти изградње предузетничко-иновационог центра у згради аутобуске станице вриједан 250 000 KМ, у оквиру пројекта ’Пиплс’. Проводимо и пројекат ’Мек’, за који смо од стране донатора такође проглашени међу пет најуспјешнијих апликаната, а донаторска средства од око 120 000 долара користимо за изградњу водоводне мреже на потезу ка Иваници. Са Свјетском инвестиционом банком проводимо пројекат ’Вацан’- за унапређење у сфери водоснабдијевања и проширења канализационе мреже. У оквиру овог пројекта очекује нас реконструкција улица и изградња канализационе мреже у насељу Полице, Душановој и улици Требињских бригада, као и изградња канализационе мреже у Засаду, Хрупјелима и Мостаћима. Поред осталих, у току је и пројекат ’Јачање улоге мјесних заједница у БиХ’, који имплементира УНДП, а спроводи се од 2021. године“, наводи Тучић.

Бошковић је подсјетио да се у Требињу реализују и значајни инфраструктурни пројекти у сарадњи са републичким институцијама, односно Владом Српске и Србије, попут вртића „Србија“ у Горици, поплочавања Старог града, изградње Духовног центра у Мркоњићима, слободне зоне, прве у Српској те унапређења система наводњавања, за који је Влада Српске у посљедњих неколико година издвојила око 20 милиона KМ.

„Бенефити свих ових пројеката су вишеструки – уз унапређење живота наших грађана у различитим областима, добијамо додатна средства јер су буџетска средства ограничена и не би била довољна за све пројекте које планирамо да реализујемо, преко оснаживања људских капацитета, повезивања са квалитетним партнерима у региону, Европи и свијету, до размјене искустава и јачања промоције Требиња“, наводи Бошковић.

Наши саговорници су позвали све грађане Требиња да активно учествују у креирању љепшег и квалитетнијег живота у нашем граду, да проблеме у свом окружењу кандидују као пројектне идеје и доставе их у градску администрацију и путем механизма мјесних заједница, али и електронским путем, на званичној интернет страници Града Требиња.               

Разговарала Влатка Мусић.