Република Српска и Србија обиљежавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

16587_zastave_f.jpg (130 KB)

Овај празник обиљежава се на годишњицу пробоја Солунског фронта, а у Бањалуци ће на платоу испред Храма Христа Спаситеља бити одржана Свечана академија "Похвала српском народу".

У програму ће учествовати глумци из Бањалуке и Београда који ће говорити текст из драме "Солунци говоре" недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука.

У складу са називом празника, улице Бањалуке окићене су заставама Српске и Србије. Заставе су истакнуте и на зградама свих републичких и локалних институција.

Влада Републике Српске у четвртак, 10. септембра, усвојила је закључак да се 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Широм Српске обиљежавање новог празника

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће данас обиљежен и у локалним заједницама у Републици Српској и Брчко дистрикту.

Централно манифестација - свечана академија под називом "Похвала српском народу" биће одржана вечерас у Бањалуци на платоу испред Храма Христа Спаситеља.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обиљежен и у Требињу полагањем цвијећа на споменик на Тргу слободе.

У Бијељини ће градоначелник овог града Мићо Мићић подићи заставу Републике Српске на јарбол испред зграде Градске управе.

Празник ће бити обиљежен и у Зворнику, организовањем часа на платоу испред Основне школе "Свети Сава" и Музичке школе "Војин Комадина".

На Сокоцу ће бити положени вијенаци на Спомен-обиљежје солунским добровољцима.

У Брчком ће Дан српског јединства, слободе и националне заставе бити обиљежен полагањем цвијећа на Споменик српским браниоцима Брчког.

Републички органи и јединице локалне самоуправе у обавези су да обиљеже овај дан уз обавезно истицање заставе Републике Српске.