215483.jpg (227 KB)

Република Српска обиљежава Дан Републике - 9. јануар. Широм Српске прославља се 31. рођендан Републике и одаје почаст онима који су је стварали.

Дан Републике Српске 9. јануар најважнији је дан за српски народ на овим просторима, јер представља испуњење циља да под окриљем своје Републике могу да чувају своју традицију и културу, слободно живе у садашњости и планирају своју будућност, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Вијенце и руже на споменик погнулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата из Градишке положили су чланови породица погинулих, делегације градских и републичких институција, организација проистеклих из претходних ратова и представници политичких странака.

Делегације општине Фоча и удружења проистеклих из посљедњег рата, осим на гробљу, положиле су цвијеће и прислужиле свијеће код централног споменика погинулим борцима и цивилима, а посјетили су и Спомен-собу у Музеју Старе Херцеговине.

Начелник општине Угљевик Василије Перић поручио је поводом Дана Републике, 9. јануара, да је Српску изњедрила љубав и жеља за слободом српског народа.

На празничном пријему за свештенство, привреднике, друштвене раднике, представнике мјесних заједница и политичких странака, Перић је сумирао позитивне резултате у претходној години у овој подмајевичкој општини и најавио даљи прогрес у свим сегментима.

Делегација општине Угљевик и Општинске борачке организације одале су почаст погинулим борцима полагањем вијенаца на централном спомен-обиљежју.

Република Српска, коју су српски борци одбранили током Одбрамбено-отаџбинског рата, једина је гаранција опстанка Срба западно од Дрине, рекао је предсједник Борачке организације општине Шамац Лазар Благојевић који је, заједно са представницима локалне заједнице, поводом Дана Републике одао почаст за 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде.

Вијенци су положени код централног споменика палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату од којих су 362 била са шамачког подручја.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је стварање Републике Српске један од најзначајнијих догађаја у новијој српској историји и да су њено постојање и јачање симбол мира и просперитета сваког грађанина Српске.

Вођевић рекао је новинарима да је 9. јануар - Дан Републике један од датума који сви треба да обиљежавају и прослављају достојанствено и часно, те честитао овај празник свим грађанима.

Поводом Дана Републике Српске данас је на Тргу српске војске на централном спомен-обиљежју погинулим борцима Отаџбинско-одбрамбеног рата служен парастос и положено цвијеће.

Уз молитву и парастос погинулим борцима и полагањем цвијећа испред спомен-плоче у Храму Свете Петке у Козарској Дубици данас је поводом обиљежавања Дана Републике одата почаст свим борцима који су свој живот уложили у стварање Српске.

Парастос је служио парох дубички Слободан Малиновић, а присуствовали су, поред представника општинске Борачке организације, представници општине Козарска Дубица, полиције и грађани.

- Учесници Одбрамбено-отаџбинског рата поносни су на допринос који су дали стварању и очувању Републике Српске, изјавио је предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић.

Обиљежавање Дана Републике - 9. јануара у Милићима данас је почело служењем парастоса погинулим борцима у Спомен-соби и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје, уз поруку да је Српска изнад свега.

Обиљежавање ће бити настављено вечерас свечаном академијом у Дому рудара и народним весељем на градском тргу.

Начелник општине Милићи Марко Савић изјавио је Срни да се у овој локалној заједници труде да Дан Републике буде приближен свим грађанима и да је важно да се, осим централних манифестација, радост празника осјети у свим домовима гдје Срби живе.

У Билећи је данас поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, служен помен и положено цвијеће на Споменик погинулим борцима у Одбрамбено- отаџбинском рату, у порти цркве Светог Саве.

Предсједник Скупштине општине Мато Вујовић рекао је да се данас на 31 годину од оснивања Републике Српске треба присјетити свих људи који су дали живот за стварање и очување Српске.

Представници Општинске борачке организације "Илиџански борац" традиционално су положили вијенце на више спомен-обиљежја на подручју Источне Илиџе, поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Делегација "Илиџанског борца" положила је вијенце на спомен-плочу у насељу Добриња четири, на спомен-обиљежју на Кули, спомен-капели у Војковићима и на спомен-обиљежју у Касиндолу.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације "Илиџански борац" Слободан Маунага честитао је свим грађанима Дан Републике, који се с поносом слави већ 31 годину.

Делегација општинске борачке организације "Илиџански борац" данас је положила вијенац и на Централни крст на Војничком гробљу на Сокоцу, одакле је поручено да се 9. јануар с поносом слави.

Предсједник Скупштине Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац рекао је новинарима да "Мали Зејтинлик" треба да буде једно од најпоноснијих мјеста.

Полагањем вијенаца на Споменик за 1.080 бораца, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату, у Зворнику је данас почело обиљежавање 9. јануара.

Вијенце су положили представници града Зворника и Полицијске управе, градске Борачке и Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Градске организације ратних војних инвалида, те одборници градске Скупштине и посланици у Народној скупштини Републике Српске.

Након полагања вијенаца, један број Зворничана је организовано отпутовао у Источно Сарајево да присуствује обиљежавању Дана Републике Српске у овом граду.

Према програму обиљежавања Дана Републике Српске, вечерас ће млади Зворника извести бакљаду и ватромет на Градском тргу.

У Спомен храму на Вучијаку, поводом Дана Републике служен је парастос и положени вијенци за 626 погинула борца из општине Прњавор.

- Истина о о природи Одбрамбено-отаџбинског рата побиједиће пропагандну машинерију која је представила Србе као агресоре, рекао је данас начелник општине Петрово Озрен Петковић након што је, поводом Дана Републике Српске, у Спомен-соби положио вијенце за 226 погинулих борца из овог краја.

- Захваљујући Господу и свим јунацима, међу којима су и ови којима данас одајемо почаст, у тој борби створена је и сачувана наша Република, наш спас и гаранција за будући живот на овом простору, наша слобода и светиња  изјавио је Петковић.

Вијенце је у Спомен-соби у згради општине положио и предсједник Скупштине општине Зоран Благојевић.