Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим и несталим припадницима МУП-а у Бањалуци, обиљежен је Дан полиције Републике Српске.

179193.jpg (190 KB)

Вијенце на Централно спомен-обиљежје положили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар Драган Лукач и директор Полиције Синиша Кострешевић, те српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједница Српске је поручила да је полиција Републике Српске једина оружана и униформисана сила Републике и један од њених основних стубова и ослонаца.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ изјавио је да без снажне институције каква је Полиција Републике Српске не би могло доћи до одбране Српске, али и очувања њене слободе, те поручио да грађани Српске морају имати додатно повјерење у полицију јер она ради у њиховом најбољем интересу и гарантује стабилност Српске.

Претходно је код спомен-обиљежја испред зграде Полицијске управе Бањалука, за све погинуле припаднике, служен парастос, положени вијенци и прислужене свијеће.

За одбрану Републике Српске живот су положила 782 припадника полиције.

Дан Полиције обиљежава се широм Републике Српске.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.

Главне организационе јединице Полиције Републике Српске су полицијске управе које су у складу са формацијским промјенама из 2017. године наслиједиле некадашње центре јавне безбједности.

За сложеније полицијске задатке задужени су припадници Жандармерије, а најелитнија формација је Специјална антитерористичка јединица.