nedostatak-magnezijuma.jpg (114 KB)

Научници са Универзитета Минесота у раду "Food as information - Examples od the roles nutrients play" (Примјери како нутријенти утичу на организам), откривају како хранљиве материје дјелује на поједине органе и омогућавају им да обављају своју функцију.

"У наведеним процесима учествује много више хранљивих материја, ово су неке од главних“, напомињу научници.

Према њиховом сазнању за имунолошку функцију битни су: витамин А, витамин Е, цинк, фолна киселина, витамин Б6, рибофлавин, магнезијум, селен и витамин Ц. Функцију нервног система побољшавају: натријум, калијум, магнезијум, калцијум, витамин Б6, фолна киселина, Б12, бакар и витамин Ц.

За регенерацију ткива: витамин А, витамин Е, бакар, рибофлавин, магнезијум, витамин Б6 и витамин Ц.

Метаболизам стимулишу: калијум, тиамин, ниацин, витамин Б6, магнезијум, рибофлавин, фолна киселина и витамин Ц.

Магнезијум, као минерал, неопходан је за све горе наведене функције. Он се налази у пшеничним клицама, орасима и сјеменкама (посебно сјеменкама бундеве), соји, црној чоколади, зеленом поврћу, махунаркама, риби, јогурту и другим млијечним производима.

Међутим, на количину магнезијума у ​​храни утиче садржај тла у којем је она узгајана. А чињеница је да се удио магнезијума у ​​тлу током прошлог вијека значајно смањио, па га није увијек једноставно унијети у довољној количини искључиво путем хране.

Овај минерал потребан је за здраве кости, учествује у преносу нервних импулса, опушта мишиће и повећава ниво енергије.

Магнезијум доприноси здрављу крвних судова, снижава крвни притисак и повећава ХДЛ (добар холестерол).

Има битну улогу у контроли шећера у крви, појачава имунолошку функцију и убрзава зарастање рана. Шта се догађа кад организму недостаје магнезијум?

Уколико се не уноси довољна количина магнезијума у организам може доћи до повишеног крвног притиска, грчења мишића, аритмије и затвора.

Потреба за магнезијумом повећава се код особа које су под стресом, раздражљиви су и склони депресивним стањима, имају проблема са грчевима у мишићима, успореном пробавом, код спортиста, трудница и дојиља. Како обезбиједити довољне количине магнезијума?

Недавна истраживања показала су да, ако се ради о ниском нивоу магнезијума најбоље га је надокнадити путем додатака исхрани и топички, односно употребом магнезијума у облику спреја који се наноси на кожу или путем купки.

Раствор магнезијума може да се прска на кожу, а тијело може брже да га апсорбује, јер улази директно у крвоток и ткива, при том не улази у бубреге као што је то случај код оралне конзумације.

Предност је и то што тако тијело узме онолико магнезијума колико му је потребно, а остатак не апсорбује.

Додатке магнезијума би требало узимати опрезно и то након консултације са љекаром. Превелике дозе могу да проузрокују нуспојаве попут умора, слабости мишића, смањених откуцаја срца, ниског крвног притиска, плитког дисања и губитка рефлекса.