Појава новог коронавируса у Кини, због којег је до сада умрло девет људи, оживјела је болна сјећања на респираторну инфекцију САРС, која је прије 17 година однијела 800 живота, као и страх од избијања сличне пандемије.

koronavirus.jpeg (103 KB)

Свјетска здравствена организација данас ће на кризном самиту одлучити да ли ће бити проглашена међународна здравствена опасност, а једно од одлучујућих питања је колико лако вирус може да пређе са зараженог човјека на здраву особу и на који начин временом мутира да би се прилагодио организму домаћина.

Нови коронавирус који се брзо шири, вјероватно води поријекло од слијепих мишева иако генетички сличан вирусима САРС или МЕРС, припада другој групи названој бетакоронавирус, наводи се у једној кинеској студији.

Овим вирусом могу да се заразе дивље животиње и људи. Могуће је да има поријекло од слијепих мишева попут САРС-а, али између ових животиња и људи вирус би могао да има више домаћина посредника, пише Чајна Дејли.

Први случајеви заразе откривени су у кинеском граду Вухан гдје је досад од посљедица обољења преминуло девет особа и обољело више од 400 људи, док су кинеске здравствене институције потврдиле да се вирус преноси са човјека на човјека.

До сада ипак нема индиција да се зараза преноси дисајним путевима.

Прве инфекције доведене су у везу с једном рибљом пијацом у Вухану, која је у међувремену затворена, пише Дојче веле.

Могуће је да је прва зараза била такозвана зоноза, дакле да се десила у директном контакту животиње и човјека, или као што се дешава са многим клицама, да је пренесена ваздухом.

Зонозе могу да се преносе и преко прехрамбених намирница, рецимо, конзумирањем меса и других намирница животињског поријекла. Ако се не обраде термички на довољно високој температури или ако су припремани под неповољним условима, такви продукти могу да буду извор заразе.

Стручњаци су недавно "откључали" генетску секвенцу новог корона вируса 2019-нЦоВ који претходно није био дијагностификован код човјека. Коронавируси познати су од 60-их година 20. вијека. Име потиче од протеинске структуре вируског омотача која подсјећа на круну. Ти вируси нису ништа неуобичајено. Често су инфекције у суштини безазлене и протичу са симптомима који су слични грипу: грозница, кашаљ, задиханост, а понекад и стомачни проблеми с проливом.

Међутим, ти вируси су подмукли јер посједују невјероватну моћ преображавања, пише Дojче Веле.

Спадају у такозване РНК-вирусе, јер посједују рибонуклеинску киселину као генетички материјал. Зато имају велики генетички варијабилитет. Практично, то значи да они лако прескачу баријере између врста да би пронашли новог домаћина.

Ти вируси могу, при неповољном развоју болести, да код човјека, уз упалу плућа и све теже дисање, доведу и до смртног исхода.

На пример, 2002. и 2003. је агресивни корона-вирус САРС-ЦоВ изазвао епидемију. Било је заражено 8.000 људи, њих хиљаду је умрло. Болест је избила у 30 земаља. Године 2012. откривен је МЕРС-ЦоВ, вирус који се проширио Арабијским полуострвом.

Свјетска здравствена организација (СЗО) је сазвала за данас кризни самит на којем ће се расправљати о томе да ли ће бити проглашена међународна здравствена опасност. У таквом случају су могуће мјере карантина, пооштравање граничних контрола, оснивање специјалних здравствених центара за лијечење као и ограничење међународног путничког саобраћаја.

Већ сада су контроле тјелесне температуре долазећих путника уведене у Кини, као и на аеродромима више азијских земаља, САД и Италије. До сада ни Свјетска здравствена организација, ни њемачко Министарство спољних послова нису издали званично упозорење за путнике који намјеравају да посјете Вухан.

И даље су на снази општа хигијенска правила као и правила понашања - избјегавати контакт с људима који имају акутне респираторне тешкоће, као и са живим и мртвим домаћим и дивљим животињама. Редовно прање руку, нарочито након контакта са обољелим људима или њиховом околином.

Стручњаци још не сматрају да ли постоји опасност свjетске епидемије. Јонас Шмит-Ханазит који ради за највећи њемачки институт за тропске болести Институт Бернхард Нохт из Хамбурга, каже да је битно да се ситуација прати.