stab.jpg (193 KB)

Штаб за ванредне ситуације Града Требиња синоћ је одржао ванредну сједницу на којој су донесене превентивне мјере у случају најављених евентуалних великих количина падавина и поплава на подручју Херцеговине наредних дана.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, командант овог штаба је истакао за Радио Требиње, да је на овом састанку одлучено да се прате препоруке Републичке управе цивилне заштите.

„Грађани требају да буду сигурни, безбједни, нема разлога за панику, али у сваком случају пратимо упутства Републичке управе цивилне заштите, која је добила информације да може доћи до олујног невремена и великих количина падавина нарочито на подручју Херцеговини али и сусједне Црне Горе. Ми смо, сходно томе, сазвали састанак Штаба у ужем кругу синоћ, анализирали смо тренутно стање и наше капацитете. Углавном, све јединице су у приправности, све што буде неопходно да се дјелује сигурно ћемо дјеловати. То су прогнозе, надамо се да неће доћи до тих временских неприлика, да неће бити тако велике количине падавина да направе велике посљедице овдје на подручју града Требиња. У сваком случају треба бити опрезан“, истакао је он.

Поручио је свим суграђанима да и они буду у приправности и да прате упутства. Навео је да су Јединице за спасавање на води и под водом приправне, а у сарадњи са Хидроелектранама на Требишњици, биће предузете све мјере заштите те обезбијеђене довољне количине неопходног материјала и пијеска за заштиту од поплава.

„Пратићемо ситуацију, надамо се да неће доћи до потешкоћа или непогода по становнишво и материјална средства. Настојаћемо да дјелујемо адекватно, на вријеме, и да на неки начин упозоримо све оне који учествују у овом процесу да се на најбољи начин акумулира евентуално повећана количина воде. Ово су све превентивне активности. Нема разлога за панику али морамо бити спремни. Не смијемо да се опустимо, превентива је најбоље рјешење“, навео је Ћурић.

Бесплатан број 121 отворен за све позиве грађана који буду имали било какву сугестију или превентивну препоруку.

„Овај број је отворен, суграђани могу да се јаве 24 часа на овај бесплатан број. Све што се примијети у вези са најављеним невременом могу да пријаве. Ако сада сматрају да би нешто требало да се уради по питању заштите неких њихових објеката који би можда могли да буду угрожени, у складу са свим процедурама, ми ћемо да изађемо на лице мјеста. Што се тиче приватних објеката ми смо ту да пружимо подршку све уз сагласност са власницима“, навео је командант Штаба за ванредне ситуације Града Требиња.

Директор републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић рекао је да се највећа количина падавина очекује у сриједу и четвртак, док ће највише литара кише по метру квадратном пасти у Херцеговини, горњем сливу ријеке Дрине и у задападној Крајини.

Према ранијој прогнози завода у Херцеговини се понегдје очекује и више од 250 литара кише по метру квадратном.