Станоградња у Републици Српској је у експанзији, али је недостатак радне снаге ограничавајући фактор развоја грађевинарства, изјавио је Срни секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори Српске Миле Петровић.

gradjevinarstvo.jpg (148 KB)

Он истиче да је у посљедње три-четири године у благом порасту тржиште некретнина у Српској и процјењује да ће се највише градити у Бањалуци, Требињу, Источном Сарајеву, Бијељини, Добоју, Приједору и Дервенти, гдје још има атрактивних локација.

- Домаћи инвеститори слиједе најновије трендове градње стамбено-пословних комплекса - рекао је Петровић.

Он је истакао да су велике јавне инвестиције неопходне за напредак грађевинарства, те указао да је недостатак радне снаге ограничавајући фактор за чије превазилажење је један од начина преквалификација за занимања која су потребна привреди.

Према његовим ријечима, убудуће треба очекивати мање квалификованих радника који могу адекватно одговорити радним задацима у грађевинарству, док је, истовремено, све мање младих које ова врста посла занима и који би могли замијенити старије, искусне раднике.

- Домаћа предузећа имају огроман проблем са недостатком стручне радне снаге и врло је тешко очекивати да ће се из домаћих ресурса стање у наредном периоду поправити иако се у грађевинарству стално повећавају зараде - рекао је Петровић.

Он је истакао да у свим фазама у процесу изградње грађевинског објекта недостају радници као што су руковаоци грађевинским машинама - кранисти, зидари, тесари, армирачи, керамичари, молери, те монтери електроенергетских постројења.