Из године у годину природни прираштај у Српској има негативан предзнак, а другачије није ни у нашем граду. На неповољна статистичка кретања у прошлој години додатно је утицала пандемија вируса корона. Према евиденцији матичних књига за 2020. годину, у Требињу је било више умрлих, а мање рођених у односу на годину прије.

Trebinje-panorama.jpg (231 KB)

Васо Чихорић из требињске матичне службе за Радио Требиње каже да је највише умрлих било у посљедња два мјесеца 2020. године, а један од разлога је била погоршана епидемиолошка ситуација.

„Број умрлих у 2020. години је 419, док је у 2019. умрло 336 особа. У новембру је у књигу умрлих уписано 80, а у децембру 82 особе“, рекао је Чихорић.

Он је додао да је лани било и мање новорођених у требињском породилишту.

„У требињској болници рођено је 225 беба, што је за 10 мање у односу на 2019. годину. Примијетили смо да се све више дјеце рађа у породилиштима у Невесињу и Фочи“, казао је он.

Корона је значајно утицала и на број вјенчања и организовање свадбених весеља. Један број младих одлучио се да ипак сачека неко боље вријеме, па су свадбе које су биле заказане за претходну помјерене за ову годину, а неке су и отказане.

„У књигу вјенчаних уписано је 93, чак 49 мање него 2019. године, вјероватно због пандемије вируса корона“, истакао је Чихорић.

За разлику од претходних година, у 2020. години није било страних држављана који су у Требињу рекли судбоносно „да“, а није било ни малољетних особа које су ступиле у брак.

Град Требиње за свако новорођено дијете издвајао је од 150 до 2.400 КМ, зависно од тога које је дијете по реду у породици, те радног статуса родитеља.

Од почетка реализације програма за субвенционисање брачних парова од којих један супружник има више од 38 година стигло је укупно 49 захтјева, а позитивно су ријешена 42 - потврдили су за Радио Требиње у Градској управи, али и напомињу да је од нове године овај програм обустављен. 

Поједини демографи као потенцијалне разлоге за негативан тренд природног прираштаја становништва у Српској наводе немогућност младих да раније дођу до посла, касније рађање првог дјетета, као и популациону политику.