У Музеју Херцеговине Требиње вечерас је свечано отворена изложба радова академске сликарке Мирјане Мире Маодуш.

IMG_20200807_201034.jpg (161 KB)

Изложба носи назив „Житије - У част Јовану Дучићу“, а представљена је публици у Требињу као резултат дугогодишње сарадње две институције културе - Галерије `73 из Београда и Музеја Херцеговине.

Изложба, коју је посветила песнику Јовану Дучићу и његовом милом Требињу, прво је представљање радова умјетнице, која живи на релацији Париз - Београд - Токио, овдашњој публици.

"Јован Дучић и ја се дружимо од школских дана и тада смо требали пјесме знати напамет. Поново кад сам узела Дучића у руке осјетила сам неку дубину за коју раније нисам знала. Он има Његошеву дубину у својој поезији, филозофији нарочито посљедњи период. Не могу вам рећи зашто је једна слика плава, а друга црвена. За сваки стих сам бојом дала своје мишљење, мој осјећај према том стиху, пјесми", казала је Маодуш.

Према ријечима Миреле Пудар, директорке Галерије `73 дјела Мирјане Мире Маодуш инспирисана су ћириличним писмом позната су у цијелом свету, а наша умјетница свјетског гласа чест је гост највећих свјетских галерија - од Париза до Токија.

„Оно што је заједничко и инспирација умјетнице, јесте да путеви и државе гдје је Дучић имао своју службу као дипломата, Мира је обишла кроз школовање и управо јој је Дучић био инспирација, јер је био мисионар наше дипломатије и велики пјесник, а Мира је мисионар ћирилице“, навела је Пудар.

IMG_20200807_200703.jpg (179 KB)

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине је истакла да је умјетница Мира Маодуш насликала ријечи које су повећене пјесмама, сликама Јована Дучића.

Отварајући изложбу, Зоран Милошевић, начелник одјељења за друштвене дјелатности је рекао да је овај пројекат реализован у оквиру манифестације „Требињско културно љето 2020“, уз подршку Градске управе Требиња и Градске општине Чукарица.

Изложба ће бити доступна посјетиоцима музеја до 17. августа.