Поводом Међународног дана цивилне заштите, у недјељу, 1. марта, у Требињу биће одржана заједничка вјежба субјеката заштите и спасавања града Требиња и Републичке управе цивилне заштите.

stit.jpg (344 KB)

Ове године у нашем граду је централно обиљежавање Свјетског дана цивилне заштите.

Како је саопштено из ЈУ „Екологија и безбједност“ Требиње, вјежба ће окупити око 200 учесника, са великим бројем намјенских возила надлежних служби, опремом и материјално-техничким средствима.

Сценарио вјежбе је заједничко поступање и реаговање у случају земљотреса, са циљем увјежбавања радњи и поступака надлежних служби заштите и спасавања као и система веза у случају ове елементарне непогоде.

Почетак вјежбе биће означен звучним сигналом опасности у 09:20, након чега слиједи излазак возила са платоа Дома ученика и одлазак на радне тачке.

Са почетком у 8:30, вјежби ће претходити смотра јединица служби и спасавања на платоу испред Дома ученика, а потом и обраћање званичника.

Радна тачка 1.

- 09: 30 до 09:45h – Локалитет: Основна школа Св. Василије Острошки - Гашење пожара на отвореном, указивање помоћи повријеђенима, безбједна евакуација из школе у складу са планом евакуације. Учесници: Црвени крст, ЈУ „Екологија и безбједност“ (Служба цивилне заштите), Територијална ватрогасна јединица Требиње, Дом здравља Требиње, ученици и особље школе.

Радна тачка 2.

- 09 :45 до 10:00h – Локација: раскрсница према Дому пензионера: - Лишавањае слободе лица затеченог у крађи. Учесници: МУП - Подручна јединица Требиње

Радна тачка 3.

- 10:00-10:30h - Локација Дом пензионера - Изношење повријеђених на носилима, указивање прве помоћи у прихватном центру (шаторском насељу), спасавање са висине (коса траверза). Преглед евакуисане дјеце из Основне школе и корисника Дома пензионера у прихватном центру и евакуација аутобусом на сигурно. Учесници: Спелеолошко друштво „Зелена брда“, Црвени крст, Дом здравља Требиње, Добровољно ватрогасно друштво Моско, Добровољно ватрогасно друштво Ластва.

Радна тачка 4.

- 10:30-11:00h - Локалитет испод каменог моста - Спасавање на води и под водом уз помоћ хеликоптерског сервиса РС (уколико временски услови дозволе). Учесници: Републичка управа цивилне заштите (специјализована јединица за намјене спасаванја на води и под водом), Дом здравља Требиње, Цивилна заштита Хидроелектрана на Требишњици.

Из ЈУ „Екологија и безбједност“ Требиње обавјештавају јавност да ће у времену трајања вјежбе бити преусмјерен саобраћај на начин како то организују припадници саобраћајне полиције.

„Такође, молимо све посјетиоце који су позвани на вјежбу да на мјесто почетка вјежбе (испред Дом ученика) не долазе приватним аутомобилима. Превоз аутобусом ће  бити организован од платоа Дома ученика према радним тачкама вјежбе. Такође, апелујемо на јавност да се не узнемирава, обзиром да ће бити знак узбуне звучним сигналом и укључене ротације на возилима служби“, кажу у овој јавној установи.