narodna kuhinja

ТРЕБИЊЕ I Услуге народне кухиње Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Требињу користи око стотињак људи у стању социјалне потребе, којима се сваког радног дана обезбиједи један кухани оброк.

Ђуро Вељанчић, руководилац народне кухиње у Епархијском дому, истиче да уз оброк радним данима корисници добијају и појачана следовања хране за викенд и вјерске празнике када кухиња не ради, те да су међу корисницима углавном старији и немоћни, уз неколико млађих са дјецом, који су у тешкој материјалној ситуацији и неспособни за рад.

Он је додао да је број корисника приближан прошлогодишњем, те да списак утврђује Центар за социјални рад Требиње - на пријаву заинтересованих и након провјере њиховог социјалног статуса.

„Међу њима је и двадесетак људи који не могу да дођу по свој дневни оброк, а којима службеници Центра за социјални рад ручак достављају на кућну адресу, с тим што ова установа сноси и трошкове горива“, истиче Вељанчић.

Вељанчић подсјећа да је кухиња годинама опстајала уз помоћ донатора, те да је финансирање значајно олакшано од када је Град Требиње преузео обавезу да у буџету годишње издваја 60.000 КМ за ову намјену.

„Сад је тај кувани оброк квалитетнији – разноврстан, свакодневно са месом, свјежим поврћем... Дио средства годишње из добити за рад народне кухиње уплаћује и енергетски сектор. Средства која недостају обезбиједи епархија“, појашњава руководилац народне кухиње.

Вељанчић напомиње да кухиња успијева да обезбиједи довољна средства за овај број оброка, али и да је добродошла свака донација - како би ти оброци били још квалитетнији или уколико би се повећао број корисника.

„А има људи којима би био потребан наш оброк – моја је процјена можда и још оволико, али из поноса неће да се пријаве“, истиче Вељанчић.
Р.С.
Фото: архив Епархије ЗХиП