strah.jpeg (64 KB)

Готово да не постоји особа која нема неки страх, било да је реч о висини, грмљавини, или страх од кловнова, па чак и среће. Када страхови прерастају у фобије и постоји ли лек?

Осећате напетост, губите дах, зноје вам се дланови или вам лупа срце. Све ово су показатељи страхова или фобија. Психолози сматрају да је страх наш чувар и да без њега не бисмо опстали као врста, али када страх постаје фобија?

 „Страхови представљају еволутивни и заштитни феномен, они служе људима да препознају опасност и да се организују у односу на опасност. А, када говоримо о фобијама, то су страхови који паралишу и онеспособљавају људе да реагују на добар начин“, објашњава психијатар Невена Чаловска Херцог.

Двадесет први век је убрзао начин живота, преплавио човека обиљем информација и донео нове фобије, које све више узимају маха. Пре свега, повезане су са друштвеним мрежама и тиме како ће нас други видети на њима, или номофобија, односно, страх да ћемо остати без паметног телефона. Пошто знамо да све што објавимо, сада остаје трајно, расте и анксиозност око тога да ли је то добро.

Веома је тешко разумети нечији страх, али је још теже суочити се са њим или помоћи неком да га превазиђе. Фобије најчешће покушавамо да превазиђемо тако што избегавамо ситуације које доводе до њих, али то је само краткотрајно решење.

„Избегавање помаже на првом нивоу. Суштински ти страхови перзистирају, ако се не третирају на функционалнији, структурисанији и сложенији начин, а то пре свега и често подразумева примену психофармака. Да би најчешће кроз психотерапијске технике и психолошку помоћ људи успели да се суоче са страховима“, наглашава Чаловска Херцог.

Стучњаци указују на то да породично васпитање игра велику улогу у развоју фобија. Строги родитељи, али и они који превише штите дете, својим моделом понашања, могу их подстаћи да буду плашљивија него што би требало да буду. Поред овога, лоша трауматска искуства из прошлости појачавају вероватноћу појаве фобија.

Процењује се да између пет и десет одсто одраслих има неки облик фобије. Фобије су два пута чешће код жена, а према неким подацима чак сваки четврти адолесцент има неки облик социјалне фобије, односно интензиван страх од различитих друштвених ситуација.

Списак фобија сваким даном све већи

Нaучници су до сада регистровали око 500 фобија, међу којима се налазе гамофобија или страх од брака, ендерофобија или страх од среће и пентерофобија или страх од свекрве.

Ипак, с обзиром на ирационални карактер фобија, процењује се да је списак далеко дужи.