У Требињу вечерас почиње 64. Фестивал фестивала, на којем ће наступити најбоља аматерска позоришта из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и БиХ.

pozorisna-sala-kc-trebinje.JPG (181 KB)

Такмичарски дио програма отвара комад Небојше Ромчевића „Власт и њена опозиција“, у извођењу ансамбла Бјелопољског позоришта, који редитељски потписује Зоран Ракочевић.

Остварење бјелопољских аматера у Требиње долази по избору селектора „Фестивала фестивала“ да представља Црну Гору - јер је овогодишњи, 50. Фестивал драмских аматера Црне Горе био ревијалног карактера.

До четвртка, 29. јула, на сцени Kултурног центра биће изведено још пет такмичарских представа ансамбала из македонског града Kавадарци, Бечеја, Бањалуке, Требиња и Трстеника.

Све представе се играју у позоришној сали Kултурног центра Требиње од 20 часова и 30 минута, а због поштовања епидемиолошких мјера, број гледалаца ограничен је на 150 мјеста.

Уочи наступа ансамбла Бјелопољског позоришта, фестивал ће свечано отворити градоначелник Требиња и предсједник Умјетничког савјета Фестивала фестивала Мирко Ћурић.

Претходно ће, у Галерији Kултурног центра, од 20 часова бити уприличено потписивање Споразума о сарадњи Музеја позоришне уметности Србије и Музеја Херцеговине Требиња, након чега ће бити отворена изложба Музеја позоришне уметности Србије „Фотографије као сведоци о трајању, Легенде - Оливера Марковић“.

prvi dio.jpg (565 KB)

Уручење награда и свечано затварање фестивала је у петак, 30. јула, након извођења професионалне представе, ван такмичарске конкуренције, „Једини пут“, ансамбла Дома културе Грачаница.

Трочлани стручни жири, у саставу: Божидар Зечевић, драматург и редитељ, Раденка Шева, глумица и Спасоје Ж. Миловановић, драматург и позоришни критичар, најбољима ће додијелити награде Фестивала фестивала „Златне маске“.

Према пропозицијама фестивала, „Златне маске“ се додјељују за најбољу представу у цјелини, најбоље редитељско остварење, најбољу мушку и женску улогу, најбољу мушку и женску епизодну улогу, најбољу сценографију и костимографију, најбољу ауторску музику или добар избор музике у функцији представе, као и за најбољу колективну игру.

Стручни жири, по слободној процјени, може да додијели Диплому фестивала појединцима или колективу који су постигли запажене умјетничке резултате у категоријама које нису предвиђене за „Златну маску“.

Најбољу представу фестивала, по свом избору, наградиће и жири публике, у саставу: Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Града Требиња, Ратомир Мијановић, Јелена Пртило, Драган Живанић и Ведрана Јокановић. Они ће, након одгледане сваке такмичарске представе, бирати и најбољег протагонисту  вечери.

На платоу Kултурног центра сваке вечери биће организовани разговори о фестивалским представама, које ће ове године водити драматург Жељко Хубач.

У богатом пратећем програму Фестивала биће приређене изложбе, промоције књига, позоришна трибина, представа изван такмичарске конкуренције, као и мастер клас за младе продуценте и редитеље у аматерским позориштима, којим ће руководити професор Академије уметности у Београду и познати продуцент Милован Здравковић.

Ни ове године на улицама Требиња неће изостати музичко-сценски перформанси Улично позориште – пучки театар „Ибијево ћоше“, у извођењу студената Академије уметности Приштинског универзитета из Kосовске Митровице, глумаца из позоришта која наступају у званичном програму и музичара из Београда и Бањалуке. Kраљ Иби је глумац Дарко Kуртовић, а организатор и редитељ програма Ана Григоровић из Београда.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање Требиње и Културни центар Требиње, а покровитељ Град Требиње.

Фестивалска дешавања могу се пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2021 на порталу Радио Требиња, као и у програму Радио Требиња, у емисији „Фестивалска хроника“, свакодневно, од 17 часова.