У Требињу ће сутра почети тродневни симпосион "Теологија у јавној сфери", који ће омогућити размјену мишљења и идеја теолога, научника и стручњака из различитих област о црквеним и друштвеним темама које заокупљају теологију и сферу јавног дјеловања, најављено је из Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

simposion.jpeg (196 KB)

Скуп ће бити отворен сутра у 10.00 часова у Културном центру Требиње.

У 11.00 часова предвиђена је панел-дискусија о теми "Фундаментализам и псеудо/наука/" о којој ће говорити професор Александра Зорић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Срећко Петровић из Хришћанског културног центра "Др Радован Биговић" и Зоран Матић из Института за нуклеарне студије у Винчи.

У 16.15 часова у Музеју Херцеговине биће одржан разговор о књизи "Сигурни пут вере: разрешење конфликта у Климентовој првој посланици Коринћанима" чији је аутор професор Здравко Јовановић са Православног богословског факултета у Београду.

Главно предавање о теми "Епископско очинство: како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности", о коме ће говорити професор Христо Јанарас са Универзитета "Пантион" из Атине, биће одржано сутра у Културном центру Требиње у 17.30 часова.

Другог дана симпозијума у петак, 7. фебруара, у 11.00 часова у Културном центру ће бити одржана панел-дискусија "Теологија у политичком простору-савјест или слушкиња?" о којој ће говорити Ивица Живковић из Центра за црквене студије у Нишу, Ана-Марија Рафаи из Удружења "Ранд" из Загреба и Владимир Вељковић из теолошког магазина "Теологија.нет" из Београда.

Истог дана у 16.15 часова у Музеју Херцеговине биће одржан разговор о књизи "Диптих о хришћанству и философији: вера и /са/знање у време одумирања Југославије", чији је аутор Благоје Пантелић из београдског Института за европске студије.

У 17.30 у Културном центру биће одржана панел-дискусија "Однос цркве и медија у доба пост-истине" на којој ће учествовати професор Дубравка Валић Недељковић са Одсјека за медијске студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Милан Ћулибрк из Недељника "Нин", Сања Бјелица-Шаговновић из СПКД "Просвјета" Мостар и професор Вукашин Милићевић са Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

У суботу, 8. фебруара, у 11.00 у Културном центру у Требињу предавања "Четврта индустријска револуција" одржаће Здравко Зубац /Октон Гент Белгија/, "Климатске промјене-колико је човјек покварио свијет" Слободан Бубњевић са Института за физику из Београда и "Духови привиђења и остале визуелне илузије" Оливер Тошковић из Лабораторије за експериметалну психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Истог дана у 16.15 часова у Музеју Херцеговине биће одржан разговор о књизи "Достојевски и појам одговорности код Емануела Левинаса" чији је аутор Стојана Валан /Католички школски центар "Блажени Иван Мерц" и Медицинска школа Бањалука/.

У Културном центру у 17.30 часова биће одржана панел-дискусија "Осјећај кривице између здравог и патолошког" на којој ће учествовати професор Миро Јаковљевић са Одсјека за психијатрију Медицинског факултета Свеучилишта у Загребу, професор Миклош Биро са Одсјека за психологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и ректор Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња Гојко Перовић.

Симпосион ће бити завршен у недјељу, 9. фебруара, када ће бити служена литургија у Храму Преображења Господњег у Требињу.

Организатор седмог годишњег скупа је Центар за философију и теологију Требиње уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске.