skupstina-grada.jpg (216 KB)

Одборници Скупштине града Требиња на сутрашњој сједници ће расправљати о приједлогу градоначелника Мирка Ћурића да се овогодишња Повеља Града Требиња додијели нашем суграђанину Радославу Раду Руњевцу.

Kако је појаснио Драгослав Бањак, предсједник Скуштине града Требиња и члан комисије за награде и признања, за повељу града Требиња предложен је Радослав Руњевац, некадашњи предсједник СО Требиње, директор ХЕТ-а и предсједник ФK Леотар - за изузетне заслуге за развој и промоцију града и унапређење квалитета живота његових грађана.

„Подсјећам, за вријеме док је господин Руњевац обављао дужност предсједника СО Требиње (1974-1978.) реализовано је више привредних и инфраструктурних пројеката, пресудних за коначно обликовање Требиња као урбане и развијене средине. Тада су основане нове привредне организације: РО 'Попово поље', 'Асфалтер', 'Луч' је прерастао из веће столарске радионице у савремену фабрику намјештаја и грађевинске столарије, изграђен је резервоар за снабдијевање Требиња водом у високим зонама, основано је Радио Требиње, отворена прва велика робна кућа 'Борац', изграђена нова зграда ПТТ-а  у Полицама, започета урбанизација и изградња Иванице, а реализовани су и бројни други, мањи пројекти. За вријеме док је господин Руњевац руководио ХЕТ-ом, ово предузеће је безрезервно подржало све привредне и инфраструктурне пројекте и поставило стандард друштвено одговорног пословања у овом дијелу Херцеговине. Реализован је и 'генерацијски подухват', изградњом фекалне и оборинске канализације. Тада су уређене и реконструисане све требињске улице, а засађено је и ново зеленило. Радослав Руњевац имао је важну улогу у стварању предуслова да ФK 'Леотар' коначно постане југословенски друголигаш. Више година био је или на челу или члан органа овог клуба, али истовремено и члан бројних спортских форума на нивоу тадашњих БиХ и Југославије, а касније и Републике Српске. Посебно је важно да се истакне да је господин Руњевац, у перцепцији грађана Требиња, био и остао човјек који је велики труд посветио добробити нашег града. Он и данас представља примјер како се треба опходити према јавном добру и како на најбољи начин користити ресурсе које имамо, како материјалне тако и људске. Приједлог за повељу господину Радославу Руњевцу ја доживљавам и као поруку, како садашњој тако и будућим генерацијама политичара - како на одговоран начин обављати своје дужности и на каквим принципима треба градити каријеру“, навео је Бањак.

banjak-dragoslav.jpg (73 KB)    Драгослав Бањак, предсједник Скуштине града Требиња и члан комисије за награде и признања

Kако је истакао Бањак, осим за Повељу Града Требиња, комисији је достављено и пет приједлога за Захвалнице, које су посебна врста јавних признања.

„Градска Борачка организација предложила је да се захвалница постхумно додијели Раденку Парежанину, који је обављао низ одговорних функција из области заштите и безбједности грађана, како у Одбрамбено-отаџбинском рату, тако и послије њега. Носилац је Медаље за храброст и ордена Милоша Обилића. У послијератном периоду обављао је дужности инспектора за контролу државне границе, замјеника командира у Полицијској станици за безбједност саобраћаја, шефа смјене у оперативном дежурству, оперативног дежурног у ЦЈБ Требиње и помоћника командира у Полицијској станици Требиње. Био је члан предсједништва Градске борачке организације Требиње, у три сазива.“

За захвалницу Града Требиња предложена је и Јелена Одавић, постхумно, која је оснивач и дугогодишњи предсједник Kола српских сестара у Требињу.

„Од оснивања ове организације, 1991. године, учествовала је у великом броју хуманитарних акција, којим је помагано грађанима Требиња, како у најтежим тренуцима Одбрамбено-отаџбинског рата, тако и након његовог завршетка. Њен велики ентузијазам и жеља да помогне најугроженијима, није је напуштао ни у познијим годинама живота, иако је била везана за инвалидска колица.“

Михољка Јанковић, дугогодишњи предсједник удружења за узајамну помоћ у душевној невољи „Соната“ из Требиња, такође је предложена за Захвалницу Града Требиња. Kао предсједник удружења, истиче Бањак, спроводила је бројне активности у циљу помоћи особама нарушеног душевног здравља и болести зависности.

„Позната је и по свом дугогодишњем хуманитарном и волонтерском раду, као и жена - рекордер у добровољном давалаштву крви. За свој рад добила је многобројне награде и признања.“

Градоначелник Требиња је предложио, уз иницијативу Александра Kопривице, директора Центра за социјални рад, Борислава Грубача, некадашњег директора Болнице у Требињу и Рајка Ћапина, дирктора ЈУ Дом пензионера, да се захвалнице додијеле Петру Алексићу, нашем суграђанину, кошаркашком тренеру настањеном у Швајцарској, и Гвиду Штеклију, швајцарском држављанину, витезу Малтешког реда.

„Они су 2018. године организовали хуманитарну акцију, у оквиру које су установама и удружењима у Требињу донирани аутоматизовани кревети са душецима и другом потребном опремом, ходалице, колица за непокретне особе и особе са инвалидитетом, болнички намјештај, потрошни материјал за његу пацијената, униформе за раднике и одјећа за кориснике“, појаснио је Драгослав Бањак.

Коначну ријеч рећи ће одборници Скупштине града Требиња, на сједници која ће бити одржана сутра. Уколико одлуке о додјели јавних признања буду донесене, Повеља и Захвалнице биће уручени на свечаној сједници Скупштине града, 13. новембра.

На дневном реду сутрашњег засједања Скупштине града је и информација о стању незапослености на подручју града Требиња, извјештај о реализацији годишњег програма рада Јавне установе за предшколско васпитање и образовање „Наша радост“ за ову и протеклу годину, као и приједлог одлука о начину и условима продаје непокретности на подручју града Требиња.

Сједница градског парламента заказана је за сутра, са почетком у 10 часова, уз директан пренос Радио Требиња.