IMG_4265 ISTOČNA HERCEGOVINA | Sva birališta i u ostalim mjestima istočne Hercegovine jutros su otvorena na vrijeme, a nikakvi problemi u dosadašnjem toku glasanja nisu prijavljeni, saznaje RT od tamošnjih predsjednika opštinskih izbornih komisija.
Od susjednih opština najviše registrovanih birača ima u Nevesinju 11 617, koji će se izjašnjavati na 32 redovna birališta, te Bileća - sa 10 224 glasača, na 25 redovnih biračkih mjesta. Za opšte izbore u Gacku je registrovano 8 hiljada 64 birača, na 21-dnom redovnom biralištu, u Ljubinju je 3274 građanina sa pravom glasa, na 14 redovnih birališta, a u Berkovićima 1745 birača, koji će pravo glasa iskoristiti na sedam redovnih birališta. Najmanje biračko tijelo je u Istočnom Mostaru, gdje će na ukupno jednom biralištu, u zgradi bivše osnovne škole u Zijemljima, glasati 152 birača. U ovim opštinama biće i po jedno biralište za glasanje u odsustvu, odnosno nepotvrđenim glasačkim listićima, a u Bileći su formirana i dva mobilna tima.
Izborna jedinica 9, sa 110 hiljada 73 registrovanih birača, osim Trebinja, obuhvata još 12 mjesta: Bileću, Nevesinje, Gacko, Ljubinje, Berkoviće, Istočni Mostar, Kalinovik, Foču, Novo Goražde, Čajniče, Rudo i Višegrad. U ovoj izbornoj jedinici glasači će birati ukupno sedam poslanika za Narodnu skupštinu RS.
Grad Trebinje pripada i Izbornoj jedinici 3, a 293 838 registrovanih glasača ove jedinice, koja obuhvata 28 mjesta, biraće tri poslanika za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BIH.
V.M.