Републички штаб за ванредне ситуације продужио је до 12. октобра све досадашње превентивне мјере којим се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, попут свадби, сахрана, с циљем превенције ширења вируса корона.

Vlada-RS.jpg (134 KB)

Закључак Штаба ступа на снагу даном доношења, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Прецизирано је да се ограничење јавног окупљања у групама већим од 50 лица не односи на рад угоститељских објеката, односно број лица која ће моћи да бораве у угоститељским објектима зависиће од површине објекта.

Угоститељски објекти, биоскопи, позоришта, музеји и слично дужни су да организују рад уз примјену епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту, у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце.

До 12. октобра ограничен је рад угоститељским објектима за исхрану и пиће од 6.00 часова до поноћи.

Уводи се обавеза угоститеља и пружаоца услуга у области културе и умјетности /музеја, биоскопа, позоришта и слично/ да на улазу у објекат постави обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

Облик и садржај обавјештења дефинисаће Институт за јавно здравство Републике Српске.

Осим досадашњег надзора од Републичке управе за инспекцијске послове и Комуналне полиције, надзор над спровођењем овог закључка вршиће и припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

До 12. октобра дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који врше регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске и могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу ући и боравити, те обавезу одржавања растојања од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

Потребно је омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Надзор над примјеном овог закључка спроводе МУП, Републичка управа за инспекцијске послове посредством надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе, Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације да на свом подручју донесу рестриктивније мјере у односу на оне утврђене овим закључком.