307896_1

BANJALUKA | Bilježimo viškove glasačkih listića, najviše u Banjaluci saopštili su u Centralnoj izbornoj komisjiji. CIK je donio odluku o ponavljanju brojanja glasova na 19 biračkih mjesta. To će biti uradjeno 23. oktobra.
Brojanje glasova ponoviće se, odlukom CiK-a, na 19 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini od toga na 11 u Republici Srpskoj u devet gradova. Svi glasovi koji se ponovo broje u Srpskoj su za nivo Narodne skupštine.
Brojanje glasova biće ponovljeno u Gradišci, Banjaluci, Zvorniku, Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru. U svim ovim gradovima osim u Banjaluci brojanje će biti ponovljeno na jednom biračkom mjestu. U najvećem gradu brojanje glasova biće ponovljeno na tri biračka mjesta.
U Banjaluci će se brojanje glasova ponoviti na biračkim mjestima u mjesnim zajednicama Saračica, Goleši i Kuljani. Brojanje se ponavlja zbog različitih nepravilnosti. Sa jednog biračkog mjesta u CiK je zajedno sa zapisnikom poslata vreća koja nije ni prebrojana. U CIK-u potvrdjuju da verifikacija izbora sa ovih biračkih mijesta nije moguća.
I bez ovog problema CIK je u velikom problemu ističu analitičari. Činjenica da se ponovo broje glasovi na 19 biračkih mjesta je dodatno zabrinjavajuća.
Nakon novog brojanja glasova, u zavisnosti od veličine biračkog mjesta moguće je očekivati promjene. Realnije su one unutar samih stranaka i unutarstranačke borbe za poslanički mandat.
Novo brojanje glasova na 19 biračkih mjesta zakazano je za četvrtak 23. oktobra u deset časova.
BN TV